Extra speeltijd bij WK voetbal te zien op bord

ROTTERDAM, 11 MAART. Spelers en toeschouwers kunnen bij het komende wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk zien hoeveel extra speeltijd er zal worden bijgeteld. De scheidsrechters geven de extra speeltijd tijdens de wedstrijd door aan de vierde official langs de kant, die dat via speciale borden zal kenbaar maken.

De secretaris van de wereldvoetbalorganisatie FIFA, Sepp Blatter, maakte bij een bijeenkomst met scheidsrechters en coaches in Parijs ook bekend dat voor elke spelerswissel dertig seconden zal worden bijgetrokken. Bij een blessurebehandeling op het veld komt er minimaal een minuut speeltijd bij.

Minder duidelijk zijn de regels over de tackle van achteren. De arbiters hebben moeite om een correcte sliding van een ongeoorloofde aanval te onderscheiden. Volgens Blatter hoeft een scheidsrechter niet te beslissen of er sprake is van kwade opzet. “Alle tackles van achteren dienen met een rode kaart te worden bestraft. Omdat ze altijd een gevaar zijn”, legde de Zwitser uit. Hij noemde in Parijs andermaal de naam van Marco van Basten, die door harde tackles op zijn enkels blijvend geblesseerd raakte en zijn loopbaan moest beëindigen.

De medische commissie van de FIFA onderzocht in verscheidene Europese landen de oorzaak van blessures in het voetbal. Dat bleek bij liefst 66 procent van 586 onderzochte gevallen een tackle van achteren te zijn. De nieuwe regel zal officieel pas vanaf 1 juli van kracht zijn, maar moet in opdracht van de FIFA al bij het WK, dat op 10 juni begint, worden toegepast.

In Parijs werd ook bekendgemaakt dat een speler die tijdens het WK op het gebruik van hasj of marihuana wordt betrapt, naar huis wordt gestuurd. “Het kunnen misschien sociale drugs worden genoemd, maar het blijven drugs”, zei Blatter. De FIFA volgt het voorbeeld van het Internationale Olympische Comité, dat de drugs onlangs op de lijst van verboden middelen zette. De Braziliaanse bondscoach Mario Zagalo heeft na een afwezigheid van vier jaar middenvelder Rai weer geselecteerd. De speler van Paris Saint Germain krijgt een kans in de vriendschappelijke wedstrijd van 25 maart in Stuttgart tegen Duitsland. Rai, een jongere broer van de vroegere ster Socrates, speelde zijn 47ste en laatste interland in de halve finale van het WK van '94.

Zagalo wees twaalf spelers aan die voor buitenlandse clubs uitkomen. Dat zijn: Aldair en Cafu (AS Roma), Cesar Sampaio (Ana Sato Kogyo), Doriva (Porto), Dunga (Jubolo Iwata), Elber (Bayern München), Leonardo (AC Milan), Rai (Paris St. Germain), Rivaldo (Barcelona), Roberto Carlos (Real Madrid), Ronaldo en Ze Elias (Inter). Volgende week wordt deze groep aangevuld met tien spelers uit de eigen competitie.