Dynamo kiest 'idolate' Krijnsen

ROTTERDAM, 11 MAART. Appie Krijnsen heeft “nog geen tien seconden” nagedacht over het aanbod van volleybalclub Piet Zoomers Dynamo om trainer-coach te worden. “Het is hét topteam van Nederland. Je bent gek als je daar nee tegen zegt.”

De 37-jarige Krijnsen volgt met ingang van komend sezoen bij de landskampioen van de mannen Casper Groenhuijzen op die begin februari werd ontslagen. Momenteel worden in Apeldoorn de trainingen geleid door assistent Adri de Wilde. Krijnsen vertrekt bij de vrouwen van VVC waar hij aan zijn vierde seizoen bezig is. Hij werd onder meer twee keer landskampioen met de ploeg uit Vught.

In het mannenvolleybal was Krijnsen pas twee jaar actief, bij het Bredase Brevok. “Het blijft volleybal en het blijven mensen. Maar ik denk wel dat het trainen van mannen iets makkelijker is. Er is minder ruis. Mannen zijn confronterender en zakelijker. Als het bij vrouwen goed draait, is het heel leuk. Gaat het minder, dan kan je veel werk hebben. Het spel is natuurlijk ook wat anders bij de mannen, krachtiger vooral. Dat zal even wennen zijn.”

Krijnsen zegt het een eer te vinden dat Dynamo aan hem heeft gedacht. Hij vindt het wel een verstandige keuze van de club. “Ik heb verstand van volleybal. Ik ben absoluut idolaat van het spelletje. Ik kan heel ver gaan, soms wel eens te ver.” Krijnsen staat bekend als een enthousiaste trainer. Bij VVC kookte hij voor Europa-Cupwedstrijden regelmatig voor zijn speelsters. “Bij de mannen kan dat ook. Maar ik denk dat die eten en opstappen. Vrouwen zeggen eerder: goh, wat lekker en nemen een bosje bloemen mee.”

Dynamo's technische directeur Paul van Sliedrecht vindt dat Krijnsen uitstekend bij de club past. “Hij kan zijn enthousiasme op de groep overbrengen.”

De nieuwe man kan zich helemaal vinden in de ambitieuze plannen van Dynamo. De club, die al jaren oppermachtig is in de Nederlandse competitie, aast op succes in een van de Europa-Cuptoernooien. Dit jaar wist Dynamo zich voor het eerst voor de Champions League te kwalificeren, maar speelde in de poule geen rol van betekenis. Met ingang van volgend seizoen wil Dynamo verder met fullprofs. Er zal 's ochtends en 's middags worden getraind. Krijnsen: “'s Avonds kunnen de spelers dan met de voeten op de bank. Dat is ideaal.”

Dynamo zoekt nog naar versterking voor de spelersgroep. Er wordt vooral gekeken naar Nederlanders die nu in het buitenland volleyballen. Zelfs de naam van Ron Zwerver valt daarbij. De topspeler wil na dit seizoen het Italiaanse Treviso verlaten en naar Nederland terugkeren. Meer clubs hebben interesse voor hem.

“Ik heb spelers nodig die elkaar goed kunnen afwisselen. Een seizoen is lang”, aldus Krijnsen, voor wie een ervaren man als assistent wordt gezocht. De Wilde vertrekt aan het einde van het seizoen. Hij is assistent van bondscoach Toon Gerbrands.