Daimler: speciaal dividend 10 mld

STUTTGART, 11 MAART. Daimler-Benz, het grootste industriële concern van Duitsland, is van plan de aandeelhouders een speciaal dividend uit te keren van in totaal 10,3 miljard mark (11,6 miljard gulden).

Dat gebeurt in het kader van een op belastingvoordeel gerichte operatie waarbij weer 7,4 miljard mark terug moet vloeien naar het concern via een kapitaalvergroting. Daimler haalt 7,4 miljard mark uit reserves die grotendeels zijn opgebouwd tijdens de zeer winstgevende jaren tachtig. Bij de omzetting in aandelenkapitaal geldt een veel lager belastingtarief, wat een voordeel oplevert van 2,9 miljard mark. Ook dat bedrag gaat naar de aandeelhouders. Volgens topman Jürgen Schrempp zal de operatie het vertrouwen van buitenlandse beleggers in de Duitse financiële markten versterken. Het concern maakte enkele dagen geleden bekend dat elke werknemer over 1997 een premie krijgt van duizend mark. Het bedrijfsresultaat van Daimler schoot vorig jaar omhoog met 78 procent tot 4,3 miljard mark. (DPA)