Brussel blokkeert subsidie aan Océ

BRUSSEL, 11 MAART. De Europese Commissie wil niet dat de Nederlandse minister Wijers (Economische Zaken) een subsidie verstrekt van rond 50 miljoen gulden aan het Venlose bedrijf Océ-van der Grinten in het kader van onderzoek en ontwikkeling. Het zou niet gaan om iets echt nieuws, een voorwaarde van de Commissie om akkoord te gaan met dergelijke financiële injecties.

Bovendien is Océ al marktleider op het betreffende gebied en is overheidssteun nergens voor nodig. De Commissie heeft dat vanochtend bekend gemaakt in Brussel. Nederland heeft een maand de tijd om te reageren.

Ruim een jaar geleden werd bekend dat minister Wijers de komende vijf jaar 50 miljoen gulden wilde bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe printtechnologie door Océ-van der Grinten. De Venlose producent van kopieermachines, printers en plotters investeert zelf 175 miljoen gulden.

Onderzoek en ontwikkeling op dit gebied leveren voor duizend manjaren werk op, zo maakte de bewindsman toen bekend. Als de nieuwe technologie rond de eeuwwisseling uitmondt in produkten, levert dat naar schatting nog eens 1.000 manjaren werk op in assemblage en 2.000 bij toeleveranciers. Océ-topman dr. H. Pennings maakte dat in januari'97 bekend.

Zonder subsidie van Economische Zaken had Océ een afweging moeten maken tussen onderzoek in de Verenigde Staten of in Nederland.

Die vergelijking zou waarschijnlijk in het voordeel van de VS zijn uitgevallen, omdat onderzoekers daar goedkoper zijn. Ook weegt mee dat Océ in de VS dertig procent van zijn omzet behaalt, tegenover 8 à 9 procent in Nederland. Met de subsidie laat Wijers zien dat hij daadwerkelijk poogt zelfscheppende industrie voor Nederland te behouden, aldus de Océ-topman.

Het onderzoek, dat vijf jaar werk zou bieden aan zo'n tweehonderd hoog opgeleide researchmedewerkers, heeft betrekking op een nieuwe inkjet-technologie. De huidige inkjet-printers hebben een matige afdrukkwaliteit en zijn tamelijk langzaam.

Met de nieuwe technologie zou Océ snellere printers willen ontwikkelen met een hoge kleur- en afdrukkwaliteit. Die is zowel bruikbaar voor de tekenkamermarkt (onder meer architecten- en ingenieursbureaus), waarop Océ wereldmarktleider is, als voor ander drukwerk in groot formaat en met beperkte oplages, zoals grote billboards, affiches en ander reclamemateriaal. De markt voor dergelijk drukwerk heeft in het jaar 2000 naar schatting een omvang van 6 miljard gulden.