BJP in India probeert regering te formeren

NEW DELHI, 11 MAART. De nationalistische hindoepartij BJP gaat proberen de volgende Indiase regering te formeren. BJP-leider Atal Behari Vajpayee zei gisteren tegenover president Narayanan dat hij in een positie verkeert om een “stabiele regering” te formeren die op voldoende steun kan rekenen in het Lagerhuis.

De nationalistische hindoepartij is met 178 van de 543 zetels de grootste partij na de parlementsverkiezingen, en geniet de steun van vele kleine, regionale partijen. In totaal komen de BJP en haar coalitiegenoten inmiddels op 267 zetels uit, nog een fractie verwijderd van de beoogde meerderheid van 272. De afgelopen dagen is Vajpayee erin geslaagd een aantal nieuwe partijen en onafhankelijke parlementariërs over te halen om zijn regering te steunen.

“Het is een moeilijke taak, maar ik zal slagen”, zei Vajpayee gisteren na zijn bezoek aan president Narayanan. Een deel van de coalitiegenoten van de BJP heeft verklaard niet te zullen deelnemen aan de nieuwe regering, maar haar van buiten af te steunen. Dergelijke coalitievorming komt in India regelmatig voor.

Als hij de benodigde meerderheid vindt, wordt de 73-jarige Vajpayee voor de tweede keer premier van India. In 1996, na de vorige parlementsverkiezingen, werd zijn eerste BJP-regering al na dertien dagen weggestemd door de oppositie, onder leiding van de Congrespartij en het Verenigd Front. De Congrespartij noch het Verenigd Front, beide intern zeer verdeeld, voelde zich na de afgelopen verkiezingen geroepen zich bij president Narayanan te melden voor de vorming van de nieuwe regering.

Algemeen secretaris Pramod Mahajan van de BJP zei vanochtend dat een BJP-regering voort zal gaan met economische hervormingen, en buitenlandse investeringen zal aanmoedigen.

    • Rob Schoof