Bij wegversperring Israel; Dood drie Palestijnen wekt onrust

TEL AVIV, 11 MAART. Israelische soldaten hebben gisteravond bij een wegversperring bij Hebron drie Palestijnen in een busje doodgeschoten. Vanmorgen is het in Hebron en omgeving tot ernstige onlusten gekomen.

Palestijnse demonstranten wierpen brandbommen en stenen en soldaten schoten met rubberkogels terug. Volgens radio Israel zijn tot vanmiddag in Hebron en het naburige dorp Dura 14 Palestijnen gewond. De Fatah-beweging van de Palestijnse leider Yasser Arafat heeft in Hebron een driedaagse winkelstaking afgekondigd.

Israel heeft troepenversterkingen naar Hebron en omstreken gestuurd om schaalvergroting van de incidenten te voorkomen. Vanmiddag is de begrafenis van de drie Palestijnen in Dura vanuit Israelisch standpunt bezien kritiek voor de ontwikkelingen op de Westelijke Jordaanoever.

In december 1987 brak de intifadah, de Palestijnse volksopstand, uit toen een Israelische vrachtwagen een Palestijnse auto in de Gazastrook verbrijzelde. Zes Palestijnen kwamen toen om. Israelische en Palestijnse commentatoren vergelijken vandaag dat incident en het doodschieten van de drie Palestijnen gisteren. Dat kan volgens hen een nieuwe intifadah ontketenen.

Tayyeb Abdul Rahim, de secretaris van het Palestijnse Gezag, heeft namens Arafat het incident omschreven als een “lage misdaad”. Hij riep op tot het instellen van een Israelisch-Palestijnse commissie van onderzoek.

Generaal Uzi Dayan, de commandant van de centrale sector waaronder Hebron valt, kwam vanmorgen terug van de aanvankelijke Israelische versie van het incident, dat de chauffeur van de Ford Transit de opzet had de soldaten bij de wegversperring te overrijden. Een eerste ondervraging van de voor onderzoek vastgehouden soldaten wees volgens hem uit dat soldaten schoten nadat de commandant bij de wegversperring door de wagen was geraakt. Deze versie wordt door Palestijnse ooggetuigen betwist.

Premier Netanyahu heeft wegens de ernst van de situatie Arafat gisteravond telefonisch zijn verontschuldigingen en condoleances overgebracht. Het nieuws over het incident bij Hebron bereikte Netanyahu tijdens een onderhoud met de Jordaanse kroonprins Hassan in Tel Aviv. De prins had enkele minuten eerder Netanyahu gewaarschuwd voor een “explosie” wegens de impasse in het Israelisch-Palestijnse vredesproces.

Het bezoek van de Jordaanse prins aan Israel heeft een nieuwe bladzijde geopend in de betrekkingen tussen Jordanië en Israel. Deze werden ernstig verstoord door de mislukte Mossad-moordaanslag op een Hamas-leider in Amman. Beide landen hebben de samenwerking op veiligheidsgebied weer volledig genormaliseerd en opnieuw de uitvoering van gezamenlijke economische projecten onder ogen gezien.