Auteur Ortese overleden

ROME, 11 MAART. De Italiaanse schrijfster Anna Maria Ortese is op 84-jarige leeftijd in Rapallo bij Genua overleden. Zij wordt gerekend tot de beste schrijfsters van de hedendaagse Italiaanse literatuur.

Als Ortese's meesterwerk wordt de roman Il mare non bagna Napoli (1953) beschouwd, waarin zij in een heldere en sobere stijl een beeld geeft van de armoede en eenzaamheid in een sloppenwijk van Napels. De schrijfster heeft lang in deze stad ten zuiden van haar geboortestad Rome gewoond. Ortese werd voor dit boek onderscheiden met de prestigieuze Viareggio-literatuurprijs.

Andere boeken die zij schreef zijn de bundels reisverhalen Il treno russo (1983) en Il mormorio di Parigi (1986). De Italiaanse minister van Cultuur, Walter Veltroni, roemde haar gisteren om de 'visionaire intensiteit waarmee zij gevoelens, herinneringen en tragische gebeurtenissen tot leven heeft gewekt'. (ANP)