Arno Klarsfeld: 'Papon verdient geen levenslang'

BORDEAUX, 11 MAART. Advocaat Arno Klarsfeld heeft gisteren voor opschudding gezorgd in het proces tegen de van misdaden tegen de menselijkheid verdachte Maurice Papon door geen levenslang te eisen.

Klarsfeld, een van de 24 advocaten die optreedt namens joodse slachtoffers, acht Papon weliswaar verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan 1500 joden tussen 1942 en 1944, maar volgens hem handelde de 87-jarige Papon in de eerste plaats uit pure ambitie. Daarmee wilde hij een plek veroveren in de nieuwe wereldorde die onvermijdelijk geleid zou gaan worden door de nazi's.

“We zien hier een man die zijn ambtelijke carrière niet begon om kwaad te doen en geweld te bedrijven, die geen kinderen onmenselijk zou behandelen om hun religie; een gestudeerd man en geen bloeddorstig monster”, verklaarde Klarsfeld tegenover de jury. “Door te handelen uit zwakte, lafheid en zelfzucht, en niets dan zelfzucht, overschreed hij de grens tussen goed en kwaad. Om die reden zou het volgens de advocaat “onrechtvaardig” zijn om levenslang te eisen. Dat zou de ambtenaar Papon, “die doodde van achter zijn bureau” gelijkstellen aan Klaus Barbie, de Gestapo-chef in Lyon die eigenhandig joden en verzetsstrijders mishandelde. De inmiddels overleden Barbie werd in 1987 tot levenslang veroordeeld.

Nabestaanden van de slachtoffers reageerden woedend op het slotpleidooi van Klarsfeld, die optreedt namens een organisatie voor kinderen van gedeporteerde joden, opgericht door zijn vader, de vermaarde nazi-jager Serge Klarsfeld. “Onvoorstelbaar, onmogelijk”, aldus een vrouw van wie de ouders door Papon waren gedeporteerd. “Er bestaan geen gradaties in misdaden tegen de menselijkheid”, zei een ander.

Eerder op de dag had de 87-jarige joodse advocaat Joe Nordmann, die het werken in Vichy onmogelijk was gemaakt, gezegd dat Papon wist waar hij aan begon toen hij prefect werd in Bordeaux. “Hij had kunnen weigeren”, zei Nordmann. (AFP, Reuters)

En verder: