Albanezen begraven door Serviërs; Tegen de zin van familie

PRIINA, 11 MAART. De lichamen van 51 Albanese mannen, vrouwen en kinderen die de afgelopen dagen zijn omgekomen bij acties van de Servische politie in Kosovo, zijn gisteravond tegen de zin van de Albanese bevolking door de Serviërs begraven.

Familieleden van de slachtoffers weigerden zelf de lichamen te begraven. Volgens hen is een aantal mensen door de Serviërs geëxecuteerd. De familieleden wilden dat onafhankelijke forensische experts de doodsoorzaak zouden vaststellen. Albanese bronnen melden dat Servische brandweermannen de lichamen dinsdagavond laat begraven hebben op een veldje even buiten Srbica en niet op de moslimbegraafplaats. Vanmorgen hebben de familieleden besloten hun door de Serviërs begraven verwanten weer op te graven en zelf te begraven.

Intussen heeft de regering van de Joegoslavische deelrepubliek Servië de Albanezen opgeroepen tot “een dialoog”. In een verklaring die verspreid werd door het officiële persbureau Tanjug, nodigt de Servische regering “alle verantwoordelijke vertegenwoordigers van de Albanese nationale minderheid” uit te komen “tot besprekingen over een regeling voor alle concrete problemen”. Volgens de verklaring moeten “alle kwesties die te maken hebben met Kosovo binnen Servië en met politieke middelen worden opgelost”.

De Albanezen van Kosovo, die in het gebied 90 procent van de bevolking vormen, hebben altijd geweigerd zich voor een minderheid te laten uitmaken. Adem Demaçi, leider van de Parlementaire Partij van Kosovo (PKK), en belangrijkste rivaal van de officieuze president van Kosovo Ibrahim Rugova, heeft het voorstel onmiddellijk van de hand gewezen. “Dit Servische voorstel is pure hypocrisie”. Ook Rugova weigerde vanmorgen op een persconferentie in de hoofdstad van Kosovo, Priina, op het voorstel in te gaan. Rugova zei dat voorlopig onverkort wordt vastgehouden aan de eis van een onafhankelijk Kosovo.

Het ondergrondse bevrijdingsleger van Kosovo (UÇK) vraagt de internationale gemeenschap om Kosovo als 'staat' te erkennen. Het ondergrondse verzet kondigde in een verklaring aan dat de “strijd voor de bevrijding van Kosovo” zal worden voortgezet.

Robert Gelbard, de Amerikaanse gezant voor de Balkan, heeft gisteren een bezoek gebracht aan Belgrado en Priina. President MiloviEÉc kreeg van Gelbard de boodschap dat hij snel iets moet ondernemen om een gesprek met de Albanezen op gang te brengen.

Pagina 5: Onafhankelijkheid Kosovo is geen optie voor Verenigde Staten

Tegenover de Albanese leiders maakte Gelbard duidelijk dat onafhankelijkheid voor Kosovo geen optie is en dat aanhoudend geweld van de kant van het Albanese verzet, de internationale steun voor de Albanezen van Kosovo zal ondermijnen. Wel steunen de Verenigde Staten een 'speciale status' voor Kosovo binnen de Joegoslavische federatie.

Inmiddels heeft de voormalige Spaanse premier Felipe González ingestemd met het verzoek om in het conflict in Joegoslavië te bemiddelen. González was eind 1996 in Belgrado om te bemiddelen tussen MiloviEÉc en de Servische oppositie over een conflict bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ook de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Gemerek heeft zich bereid getoond naar Belgrado te reizen om in het conflict te bemiddelen. De Europese veiligheidsorganisatie OVSE heeft aangekondigd meer waarnemers te zullen sturen naar de grensen van Kosovo met Albanië en Macedonië, om het overslaan van het conflict in de Servische provincie te voorkomen. In een verklaring na afloop van spoedberaad in Wenen riep de OVSE de Servische regering op “buitensporig geweld in Kosovo” te stoppen en toe te staan dat buitenlandse waarnemers het gebied mogen controleren.

In Brussel is vanmorgen de NAVO bijeengekomen op verzoek van Albanië, dat deelneemt aan het partnership for peace-programma van het bondgenootschap. Albanië heeft de NAVO informeel laten weten dat het de steun van het bondgenootschap wil bij het versterken van zijn grenzen met Kosovo. Volgens een woordvoerder is officieel daartoe nog geen verzoek ingediend. De woordvoerder zei dat voor de NAVO verschillende mogelijkheden waren Albanië te steunen, onder meer door steun bij trainingsprogramma's en het sturen van waarnemers.

(AFP, Reuters)