Zeldzame Duitse kritiek op Israel

BONN, 10 MAART. De Duitse regering en oppositie hebben elkaar gisteren gevonden in zeldzame, gerichte kritiek op Israel. In afzonderlijke vraaggesprekken in het blad Der Tribune gaven minister van Buitenlandse Zaken Klaus Kinkel en Gerhard Schröder, de kandidaat van de sociaal-democratische oppositie voor het kanselierschap, de regering van premier Netanyahu de schuld van het vastlopen van het vredesproces in het Midden-Oosten.

“Israel maakt het zijn vrienden erg moeilijk op dit moment”, zei Kinkel. Hij zei dat veel Duitse parlementariërs gefrustreerd raken door de politiek van Netanyahu. Schröder zei dat we “veel kritischer zijn over de rol van Netanyahu dan we met zijn voorgangers waren”. Hij merkte op dat Duitsland in staat moet zijn kritiek uit te oefenen op de huidige regering van Israel, zonder als antisemitisch te worden beschouwd. Hij voegde eraan toe dat een sociaal-democratische kanselier een steunpilaar van Israel zou zijn. (Reuters)