Zalm laat zich door Rome overreden

BRUSSEL, 10 MAART. De Italiaanse minister van Financiën Ciampi heeft zijn Nederlandse collega Zalm er gisteren van overtuigd dat de sanering van de Italiaanse begroting op lange termijn zal worden voortgezet. Tot voor kort twijfelde Zalm aan de duurzaamheid van het Italiaanse financiële beleid, wat hij als een bezwaar zag tegen Italiaanse deelname aan de euro.

Zalm zei gisteren na afloop van een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de Europese Unie “zeer plezierige mededelingen” van Ciampi te hebben gekregen. De Italiaanse minister presenteerde zijn EU-collega's begrotingsplannen tot 2001. Hij kondigde aan dat deze lange-termijnbegroting voor mei, wanneer de regeringsleiders van de EU definitief besluiten welke landen aan de euro deelnemen, door het Italiaanse parlement beoordeeld zal worden. Volgens Zalm betekent instemming van het parlement dat er een garantie is dat het beleid van de huidige Italiaanse regering wordt voortgezet, ook als deze zou moeten aftreden.

De Nederlandse regering zal begin april bepalen welke landen volgens haar aan de euro kunnen deelnemen. Dan heeft het Italiaanse parlement waarschijnlijk nog geen oordeel over de driejaren-begroting uitgesproken. Zalm zei gisteren dat de Italiaanse regering zich gevoelig heeft getoond voor druk van Nederland en Duitsland om meer garanties te verschaffen voor de bestendigheid van het beleid.

Ciampi kondigde gisteren aan dat de Italiaanse staatsschuld van meer dan 120 procent van het bruto binnenlands product in hoog tempo zal worden teruggedrongen in de richting van de norm van zestig procent, waarnaar de landen die aan de euro deelnemen moeten streven. De Belgische minister van Financiën, Maystadt, heeft volgens Zalm toegezegd dat het langere-termijnbeleid om de vrijwel even hoge Belgische staatsschuld terug te dringen ook voor mei aan het Belgische parlement voorgelegd zal worden.

Nederland en Duitsland hebben uit vrees dat de harde gulden en mark straks plaats zal maken voor een zwakke euro tot nu toe van de EU-lidstaten de meeste twijfels geuit over de duurzaamheid van het Italiaanse begrotingsbeleid. Europees commissaris Silguy bezocht in verband hiermee vorige week speciaal Den Haag. Verwacht wordt dat de EU-regeringsleiders begin met zullen besluiten dat elf landen van de vijftien EU-lidstaten, inclusief Italië, aan de laatste fase van de EMU kunnen deelnemen en in 2001 hun nationale munten in 2002 inwisselen voor de euro.

    • Ben van der Velden