Wrakingsverzoek afgewezen

AMSTERDAM, 10 MAART. De rechtbank in Amsterdam heeft vanochtend bepaald dat de 36-jarige W.D., die wordt verdacht lid te zijn van de misdaadorganisatie van Etienne U., geen andere rechters krijgt. De advocaat van D., mr. A. Moszkowicz, had daar om verzocht.

In een verzoek tot wraking heeft Moszkowicz een week geleden betoogd, dat de rechters die de zaak van de in Schotland geboren D. behandelen, vooringenomen zijn omdat de naam van D. expliciet wordt genoemd in het vonnis tegen U. en zes medeverdachten.

Twee van de drie rechters die dat vonnis opstelden, zitten in het college dat de zaak tegen D. en een aantal anderen behandelt. D. staat voor hen dus al te boek als lid van U.'s criminele bende, meent Moszkowicz. Hij oordeelde dat de rechtbank zich moet terugtrekken om andere, meer “onbevangen” rechters de zaak te laten behandelen.

Moszkowicz wees er tevens op dat de rechtbank D. niet meer zou kunnen vrijspreken, omdat zij dan zou toegeven dat zij haar werk in de zaak tegen U. en zijn bendeleden niet goed zou hebben gedaan. De rechter zou, aldus Moszkowicz, niet meer “in alle vrijheid” kunnen oordelen over de rol van D. die volgens justitie deel uitmaakte van de top van de organisatie.

De raadsman kreeg voor zijn verzoek steun uit onverwachte hoek: ook het openbaar ministerie was van oordeel dat een andere rechtbank het proces tegen D. op zich moest nemen.

Maar volgens de wrakingskamer - bestaande uit drie rechters, die niets met de zaak-D. te maken hebben - is er geen “zwaarwegende aanwijzing” dat de betrokken rechtbank vooringenomen is. Dat D. in het eerdere vonnis wordt genoemd, is volgens de kamer een “voorlopig oordeel”, dat in het proces tegen hem geen enkele rol speelt.

Een definitief oordeel van de rechtbank volgt pas nadat D. in zijn eigen rechtszaak de gelegenheid heeft gehad zich te verdedigen. Dat proces volgt komend najaar, vermoedelijk zonder D., die voortvluchtig is, maar die door justitie wordt gezocht.

Twee minder belangrijke verdachten deden tegelijk met D. een wrakingsverzoek. De wrakingskamer verwierp beide.

Eind januari van dit jaar veroordeelde de rechter bendeleider Etienne U. tot zes jaar gevangenisstraf.