Winstwaarschuwingen raken Wall Street niet

NEW YORK, 10 MAART. Computermakers zagen hun koersen gisteren dalen op Wall Street maar de Internetfondsen stegen. Het Dow-Jonesgemiddelde verloor slechts een paar punten en beleggers leken niet ongerust geworden door recente winstwaarschuwingen. Vorige week lieten Intel, Motorola en Compaq weten dat hun winsten dit kwartaal lager zouden uitkomen dan verwacht.

Van Intel schrok men nog maar van de andere twee waarschuwingen was de beurs nauwelijks onder de indruk. Natuurlijk daalden de koersen wel maar het was geen aardschok. Beleggers concludeerden dat er een prijsoorlog aan de gang is in de sector kleine en middelgrote computers. De aandelen Compaq, IBM, Hewlett-Packard, Dell, Gateway en Microsoft daalden allemaal vijf tot tien procent.

Kennelijk besloten beleggers dat ze meer waar voor hun geld kregen bij de Internetbedrijven. Yahoo, Lycos, America Online en MindSpring waren maar enkele van de fondsen die enorme winsten boekten. Het zijn vaak bedrijven die nog maar weinig inkomsten hebben maar vooral beloftes zijn voor de toekomst.

Grosso modo lijkt er een rotsvast vertrouwen te zijn in de blijvende opmars van de koersen. Winstwaarschuwingen hebben daarom nauwelijks effect op het optimisme van beleggers. Koersdaling van een bedrijf drijft de ene bank ertoe het aandeel van de kooplijst te halen terwijl een andere bank er juist een uitgelezen kans in ziet.

Het Dow-Jonesgemiddelde begon de dag gisteren met een lichte teruggang maar steeg daarna snel tot tachtig punten winst. Uiteindelijk sloot de index af op 2.5 punt verlies. De Nasdaq, een beurs waar veel grote technologiefondsen genoteerd staan, moest een groter verlies incasseren. De Dow Jones handhaafde zich boven de 8.500. De index kan, volgens Richard McCabe van Merrill Lynch, gemakkelijk doorstomen tot 9.000.