Washington houdt fusie Lockheed op

NEW YORK, 10 MAART. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft voorlopig bezwaar aangetekend tegen de fusie tussen de defensieconcerns Lockheed Martin en Northrop Grumman. De aanstaande partners hoorden dit weekeinde van de afwijzende houding. Volgens de presidenten Vance Coffman van Lockheed Martin en Kent Kresa van Northrop Grumman zullen de autoriteiten de fusie tegenhouden als de twee ondernemingen niet op bevredigende manier tegemoetkomen aan hun “fundamentele” bezwaren.

De ondernemingen zullen zich echter met hand en tand tegen zo'n blokkade verzetten, zo lieten ze gisteren in een verklaring weten.

De Amerikaanse defensie-industrie beleefde de afgelopen jaren een spectaculair proces van sanering, consolidatie en krachtenbundeling. Zo slokte Lockheed collega's als General Dynamics en Martin Marietta op, terwijl Boeing hetzelfde deed met Rockwell en McDonnell Douglas. Grumman annexeerde Northrop en Raytheon de militaire divisie van Hughes. Daarmee resteerden vier megaproducenten. Het plan van Lockheed Martin om Grumman Northrop over te nemen zou dat aantal hebben teruggebracht tot drie. (ANP)