Voorzitter Congrespartij treedt af

NEW DELHI, 10 MAART. De voorzitter van de Indiase Congrespartij, Sitaram Kesri, is gisteren afgetreden. Volgens bronnen binnen de partij zwichtte de 78-jarige Kesri voor druk van de aanhangers van Sonia Gandhi, de weduwe van de in 1991 vermoorde oud-premier Rajiv Gandhi.

De 51-jarige Sonia Gandhi zou vandaag beslissen of zij de leiding van de Congrespartij van Kesri zal overnemen. Volgens een woordvoerder van de partij neemt de Italiaanse weduwe het aanbod van de partij “zeer serieus”.

Kesri kondigde gisteren zijn aftreden aan, nadat maandenlang was gespeculeerd over zijn vertrek. Kesri, die negen maanden de leiding had over de partij, werd door veel partijleden gezien als een inspiratieloze leider die er geen moment in slaagde de spanningen binnen de Congrespartij op te lossen. “Ik heb altijd gezegd dat Sonia Gandhi deze post moet overnemen”, zei Kesri in een toelichting op zijn vertrek. Volgens waarnemers was het echter Sonia Gandhi zelf die er bij Kesri op had aangedrongen te vertrekken. Tijdens haar campagne wees zij meer dan eens op het zwakke leiderschap van de partij, ook als Kesri aan haar zijde stond.

De Nehru-Gandhi-dynastie, die met Rajiv Gandhi, zijn moeder Indira Gandhi en zijn grootvader Jawaharlal Nehru decennialang premiers voortbracht, is voor veel Congresleden nog steeds onaantastbaar. Achter de schermen heeft Sonia Gandhi al sinds de dood van haar man grote invloed op de partij. Tot aan haar verkiezingscampagne, die begon in januari, bleef zij echter buiten de publiciteit.

De Congrespartij maakt al enkele jaren een diepe crisis door. Na de dood van Rajiv Gandhi slaagden nieuwe leiders er niet meer in de snel aftakelende partij terug te brengen aan de politieke top. Bij de recente parlementsverkiezingen moest de Congrespartij, net als in 1996, de nationalistische hindoe-partij BJP voor zich dulden. Bij de laatste verkiezingen haalde de Congrespartij 140 van de 543 zetels; ze heeft daarnaast steun van 37 parlementsleden van regionale partijen. De BJP en haar coalitiegenoten kwamen uit op 251 zetels.