Vonk is de nieuwe goudvis bij Roda JC

KERKRADE, 10 MAART. Theo Vonk hoopt spoedig te ondervinden of geldschieter Nol Hendriks, het invloedrijke technisch bestuurslid van Roda JC, een betere werkgever is dan zijn voormalige 'baas' Dirk Scheringa van AZ. Zijn ervaringen in Alkmaar, waar hij na zijn ontslag tot aan de arbitragecommissie toe het recht op arbeid probeerde af te dwingen, en de lotgevallen van voorganger Martin Jol hebben van hem een gewaarschuwd man gemaakt.

Roda JC werd gisteren nog geleid door assistent Eddy Achterberg. In Kerkrade verloor de Limburgse ploeg het competitieduel tegen Feyenoord kansloos met 2-1. Roda biedt Vonk, de voormalige oefenmeester van Sparta, FC Twente, Burgos en FC Groningen, de kans zijn in het slop geraakte loopbaan nieuw leven in te blazen. Binnen een half uur accepteerde Vonk het aanbod van Roda. Hij heeft wel een 'veiligheidsmarge' ingebouwd. De resterende twee maanden van de competitie zijn een proefperiode. Pas als de samenwerking voor beide partijen naar bevrediging verloopt, wordt over een langlopende verbintenis gesproken. In die acht weken heeft Vonk als opdracht meegekregen Roda te behoeden voor de nacompetitie.

Het toeval wil dat Vonk in Kerkrade opnieuw wordt geconfronteerd met een puissant rijke geldschieter à la Dirk Scheringa van AZ. Met deze onervaren voorzitter uit Wognum botste hij tot in de rechtszaal. Nol Hendriks, die het aan de stok kreeg met Martin Jol toen hij te nadrukkelijk zijn stempel drukte op het aan en verkoopbeleid, wordt door Vonk hoger ingeschat.

“Je kunt van Hendriks niet zeggen dat hij geen verstand van voetbal heeft. Hij zorgt er altijd voor dat bij Roda goede voetballers onder contract staan.” Dat ze ook weer vertrekken om de clubkas te spekken, is volgens Vonk niet verwonderlijk. “Zelfs Ajax en PSV kunnen hun spelers niet houden. Ik heb hetzelfde bij FC Twente meegemaakt. Als er een goede voetballer opstaat, raak je hem kwijt. Dat is het lot van deze clubs.”

Maar aan de andere kant wil Vonk niet werken in een duiventil. “Er moet wel sprake zijn van een visie. Geen hapsnap-beleid. Daarom wil ik het hier eerst even aankijken”

Voorzitter Theo Pickée ontkent dat er bij Roda JC onder invloed van bestuurslid, scout en financier Nol Hendriks slechts voor de handel wordt gevoetbald. “Van de veldspelers is afgelopen zomer alleen Gerald Sibon verdwenen. Het vertrek van doelman Ruud Hesp naar FC Barcelona heeft ons meer punten gekost. Dit seizoen is tussentijds André Ooijer aan PSV verkocht. Wij moeten zo af en toe een speler verkopen om de tekorten te dekken en onze toekomst veilig te stellen.”

In dit verband wijst Pickée ook op de noodzakelijke komst van een nieuw stadion voor Roda JC. Hierdoor kan de begroting over een aantal jaren worden opgekrikt van 13 naar 20 miljoen gulden. De accommodatie met een capaciteit van 20.000 toeschouwers moet verrijzen op de grens van Kerkrade en Heerlen. Binnen een maand zal de rechter beslissen over een aantal bezwaarschriften vanuit het bedrijfsleven in Heerlen. Roda wil het stadion naadloos laten aansluiten op een bouwmarkt. Mocht het sein op groen worden gezet, dan zal een consortium van banken twintig van de benodigde 55 miljoen op tafel leggen. Roda moet dan nog 35 miljoen gulden zelf financieren. Een deel van de tekorten voor het project zal ongetwijfeld worden aangevuld door Hendriks.

Daarom is de textielbaron nog steeds onmisbaar voor Roda. Voorheen vulde hij de gaten in de exploitatiesfeer, straks investeert hij in de toekomst van de club. Vandaar ook dat Martin Jol aan het kortste eind trok toen hij de strijd aanging met Hendriks. Pickée: “Jol paste niet in de organisatie. Het afscheid deed pijn, Mart is een fijn mens.”

Volgens Pickée is pas donderdagnacht, na het debacle tegen Vicenza, besloten om Jol aan de kant te zetten. De Duitse trainer Peter Neururer (ex-1.FC Köln), die het Europa Cup 2-duel vanaf de tribune volgde, zou volgens sommige berichten de beoogde opvolger van Jol zijn geweest. Pickée ontkent: “Hij was onze gast om ons te adviseren over Holger Gehrke, de doelman van Duisburg. Zijn komst bleek niet haalbaar. Ook hebben we Neururer gevraagd of we een beroep op hem mochten doen als we niemand konden vinden. Maar de naam van Theo Vonk heeft bij ons steeds op het netvlies gestaan. We wilden hem in 1991 al hebben als opvolger van Adri Koster. FC Twente vroeg toen echter een te hoge afkoopsom voor Vonk. Hij heeft discipline hoog in het vaandel staan en is erg communicatief. Kortom, de goudvis die we zochten.”

Mooie woorden die in een wat ander daglicht komen te staan als Eddy Achterberg na het duel met Feyenoord terugblikt op de gebeurtenissen in de afgelopen dagen. De 'Keu', die niet op één lijn lag met Martin Jol en daarom zijn vertrek al had aangekondigd, ziet het nu weer zitten bij Roda. “Ik heb het bestuur geadviseerd contact op te nemen met Vonk, die ik ken van FC Twente. Na mijn dienstverband in Enschede hebben Theo en ik steeds contact gehouden. Twee keer per jaar bijvoorbeeld organiseerden we een kaartavondje met Van Zoghel en Spelbos. Vanaf zaterdag hebben Theo en ik al geregeld met elkaar besproken hoe het verder moet. Ik ben nog steeds op zoek naar een andere club, maar het kan toch raar lopen in het voetbal. De deur stond hier voor mij open om te vertrekken. Zaterdag was het bestuur in een half uur rond met Vonk en nu ben ik weer de koning. Mijn vrouw heeft met dit soort zaken ongelooflijk veel moeite. Maar ik zeg: laten we nou maar gewoon meedoen aan het spel.”

    • Erik Oudshoorn