Veteranen gekwetst door kunstwerk

ARNHEM, 10 MAART. De gemeente Arnhem verstoort de kostbare en pijnlijke herinnering die vele militairen en oud-verzetsstrijders hebben aan het strijdtoneel rond de John Frostbrug door een modern kunstwerk op die plek te plaatsen. Verzetsstrijders ervaren het als kwetsend en schrijnend dat de gemeente de mening van de veteranen niet heeft gevraagd.

Dat schrijft de Arnhem 1944 Veterans Club (AVC) in een brief aan het gemeentebestuur. Arnhem wil binnenkort beginnen met de bouw van een doorzichtige muur aan de noordzijde van de brug. De muur is een ontwerp van de kunstenaar Manfred Ortner en moet de verbinding tussen Arnhem-centrum en het zuidelijk stadsdeel verbeelden. Volgens de AVC gaat de gemeente voorbij aan de symbolische waarde van de John Frostbrug die in 1944 het toneel was van de Slag om Arnhem. “Gezien de verkoop van 56 miljoen exemplaren van het boek Een Brug Te Ver is deze brug een symbool voor de hele wereld. De Muur van Ortner heeft niets te maken met de gebeurtenissen in 1944”, schrijft de AVC.

Het Arnhemse college verwerpt de kritiek. Volgens het college is de opdracht voor het kunstwerk al in 1992 aan Ortner gegeven. In 1993 ging de gemeenteraad na inspraakprocedures akkoord met het ontwerp. Omdat Arnhem landelijk middelpunt was van de 50-jarige herdenkingen van de Slag om Arnhem in 1994 en de Bevrijding in 1995 is uit respect voor de oud-verzetsstrijders en de veteranen besloten de bouw uit te stellen, zegt burgemeester P. Scholten. Het stadsbestuur ziet de gewraakte Muur als een monument dat verleden en toekomst verbindt. “Wij hebben er begrip voor dat u op dit moment deze waarde niet onderkent”, aldus het college. De raadscommissie cultuur praat donderdagavond over de kwestie. (ANP)