Veroordeling van Franse politica

MARSEILLE, 10 MAART. Het Franse Hof van Beroep heeft Catherine Mégret, de extreem-rechtse burgemeester van Vitrolles, veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van ruim 16.000 gulden wegens het aanzetten tot racisme.

Catherine Mégret, echtgenoot van de tweede man van het Front National, Bruno Mégret, noemde een jaar geleden in een interview met de Berliner Zeitung immigranten 'kolonialisten' en gaf voorbeelden van wat zij beschouwde als raciale ongelijkheid.

De officier van justitie had geëist dat Mégret uit het ambt werd gezet, maar zover wilde de rechter niet gaan. De voorwaardelijke straf betekent wel dat ze bij een herhaling van het vergrijp haar straf alsnog zal moeten uitzitten, waardoor ze dan haar ambt niet meer mag vervullen. (Reuters, AFP)