Veel opera's in Muziektheater

AMSTERDAM, 10 MAART. De Nederlandse Opera brengt in het komende seizoen het ongebruikelijk hoge aantal van twaalf producties uit, waarvan er vijf nieuw zijn. Bovendien gaan twee voorstellingen buiten het Amsterdamse Muziektheater. In Carré wordt in juni volgend jaar tijdens het Holland Festival de zojuist begonnen Strawinsky-serie van regisseur Peter Sellars afgesloten met zijn Bijbelse stukken, gedirigeerd door Reinbert de Leeuw.

Voordien brengt Sellars in het Muziektheater The Rake's Progress. In de Amsterdamse Stadsschouwburg gaat de reprise van Noach van Guus Janssen in de regie van Pierre Audi en met het decor van Karel Appel.

Het operaseizoen wordt beheerst door Wagners Der Ring des Nibelungen, waarvan de eerste drie delen dit seizoen al op het programma stonden. In september gaat het slotstuk Götterdämmerung, waarna de Ring-cyclus van Pierre Audi en dirigent Hartmut Haenchen volgend jaar juni vier keer in zijn geheel gaat. Nieuwe producties zijn er verder van Carmen van Bizet met Carmen Oprisanu in de titelrol, geregisseerd door Andreas Homoki en gedirigeerd door Edo de Waart en Pique dame van Tsjaikovski, geregisseerd door de Rus Lev Dodin en gedirigeerd door Semyon Bychkov. Reprises zijn er van Monteverdi's Il ritorno d'Ulisse in patria en Verdi's Otello.