Tentasielzoeker ten onrechte uitgezet

LEEUWARDEN, 10 MAART. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft de 34-jarige Chinese tentasielzoeker You Chen vorig jaar december onterecht op straat gezet. Dit bepaalde de bestuursrechter in Leeuwarden in een bezwaarschrift dat de kerkelijke opvangorganisatie INLIA tegen de uitzetting had ingediend.

Chen, die ruim vier jaar in ons land verblijft, werd vorig jaar vanuit het Verwijdercentrum in Ter Apel op het station in Apeldoorn afgezet. De bestuursrechter heeft het besluit van het COA om de man alle voorzieningen te onthouden, geschorst. Hij mag nu terug in een regulier opvangcentrum tot er een beslissing is genomen over het bezwaarschrift dat Chen in januari dit jaar tegen zijn uitzetting heeft ingediend.

Chen verblijft met 27 andere uitgeprocedeerde asielzoekers tijdelijk in acht huurwoningen in Hoogeveen. De groep verbleef daarvoor enkele maanden in tenten in het Drentse Lheebroek en daarna in Appelscha.

Volgens J. van Tilborg van INLIA is het de derde keer op rij dat de rechter de overheid in het ongelijk stelt over het op straat zetten van asielzoekers. Hij vindt dat het beleid moet worden aangepast. Van Tilborg stelt dat Chen, tegen de regels in, niet is gehoord over zijn uitzetting. De IND zou hebben gezegd dat de Chinees niet meewerkte aan zijn uitzetting. Volgens Van Tilborg is dit standpunt niet getoetst door Chen te horen.

INLIA dient een klacht in bij staatssecretaris Schmitz (Justitie), de Immigratie en Naturalisatiedienst en de Ombudsman tegen het horen van acht aszielzoekers door de marechaussee. Het verhoor had plaats op exact hetzelfde tijdstip dat INLIA de acht als getuigen wilde horen voor de bestuursrechter. Van Tilborg noemt de gang van zaken “heel grof”.