Telefónica samen met Worldcom-MCI

MADRID, 10 MAART. De Spaanse telecommunicatiegigant Telefónica gaat samenwerken Worldcom en MCI, de twee Amerikaanse communicatiebedrijven die zelf in onderhandeling over een megafusie zijn. De strategische combinatie, die gistermiddag officieel in Washington werd overeengekomen, moet Telefónica ondermeer toegang verschaffen tot het Spaans-sprekende deel van de Verenigde Staten en haar positie op de Europese communicatiemarkt versterken.

Het is voor de derde maal in de afgelopen jaren dat Telefónica een strategische internationale alliantie sluit. Eerder ruilden de Spanjaarden de samenwerking binnen Unisource, waarin ondermeer PTT Telecom deelneemt, voor een samenwerking met British Telecom en MCI. Deze beoogde samenwerking liep echter eveneens op de klippen.

Om de indruk weg te nemen dat de nieuwe alliantie andermaal een tijdelijk karakter heeft, hebben de partijen besloten aandelenpakketten uit te ruilen. Zo krijgt Telefónica de mogelijkheid van een tien-procents deelneming in de nieuwe te vormen combinatie van MCI en Worldcom. MCI krijgt op zijn beurt het recht om zich voor tien procent in de kopen in Telefónica Internacional, de multinationale dochter van Telefónica. Telefónica-president Juan Villalonga zal zitting nemen in het bestuur van MCI/Worldcom, terwijl MCI-president Bert Roberts een zetel krijgt binnen het bestuur van Telefónica.

Nadat al eerder de expansie op de Zuid-Amerikaanse markt Telefónica een belangrijke impuls gaf, is de multinational sinds het aantreden van Villalonga en de volledige privatisering sterk in beweging.

De nieuwe samenwerking voorziet in de gezamenlijke oprichting met MCI van een communicatiepoot in de Verenigde Staten, die speciaal gericht is op de Spaanstalige consument.

Voorts zullen Telefónica en MCI hun aktiviteiten in Zuid-Amerika gaan combineren in het nieuw op te richten Telefónica Panamericana MCI. Het nieuwe bedrijf zal zich ondermeer gaan richten op het digitaliseren van de lijnverbindingen tussen de grote steden in Latijns-Amerika.

Als derde onderdeel van de overeenkomst geldt de deelname in de Europese aktiviteiten van Worldcom. Telefónica krijgt een tien procentsaandeel in het nieuw op te richten Eurocom.

Daarbij zal Telefónica het recht verkrijgen om op markten als Italië, Zuid- en Oost-Europa samen met Worldcom verder te ontwikkelen.

    • Steven Adolf