Stam voetballer van het jaar

ROTTERDAM, 10 MAART. Jaap Stam is tijdens een feestavond van de spelersvakbond VVCS door zijn collega's uitgekozen tot voetballer van het jaar 1997. De verdediger van PSV ontving de prijs gisteravond in de RAI in Amsterdam uit handen van Johan Cruijff. Kort na de uitverkiezing liet Stam weten dat hij weg wil bij PSV en hoopt op een transfer naar Manchester United.

Stam heeft nog niet gesproken met de Engelse kampioen. “Want dat mag niet zonder toestemming van de club waar ik nog onder contract sta.” Maar de 25-jarige international, die eerder voor DOS Kampen, Cambuur Leeuwarden en Willem II speelde, bevestigde de belangstelling van Manchester United. “Dat weet ik uit betrouwbare bron.”

Stam, die nog tot 2003 bij PSV onder contract staat, sprak kort maar krachtig zijn voorkeur uit voor de Engelse club. “Manchester United is altijd al de club geweest waar ik naar toe wilde. Het ziet er naar uit dat het allemaal werkelijkheid kan worden. Iedereen weet wat mijn plannen zijn. Ik ga er van uit dat PSV zich in de onderhandelingen serieus zal opstellen.”

PSV-voorzitter Van Raaij liet onlangs weten dat Stam, die twee jaar geleden voor drie miljoen gulden naar Eindhoven kwam, slechts voor vijftig miljoen gulden mag vertrekken. Stam: “Vooral voor een verdediger is dit natuurlijk niet helemaal reëel. Waarschijnlijk heeft de voorzitter het een keer als proefballon gezegd en is het een eigen leven gaan leiden. Ik reken er op dat bij echte onderhandelingen over wat normalere bedragen zal worden gesproken.”

Stam eindigde gisteren bij de uitverkiezing vóór ploeggenoot Phillip Cocu en Ronald de Boer van Ajax. De Boer werd vorig jaar door zijn collega's nog gekozen tot speler van het jaar.

Als verwacht werd Edwin van der Sar van Ajax, voor de vierde keer, doelman van het jaar. AZ-speler Peter Wijker kreeg de prijs voor de beste speler van de eerste divisie. Heerenveen werd gekozen tot club van het jaar, Heerenveen-trainer Foppe de Haan tot beste coach. PSV-speler Boudewijn Zenden werd uitgeroepen tot het grootste talent van 1997.