Pakpahan mag Indonesië niet uit voor Geuzenpenning

ROTTERDAM, 10 MAART. De autoriteiten in Indonesië geven vakbondsvoorzitter M. Pakpahan geen toestemming voor het in ontvangst nemen van de Geuzenpenning in Vlaardingen. Bij de uitreiking op 13 maart aanstaande zullen alleen de oudste zoon van de strijder voor mensenrechten en zijn echtgenote aanwezig zijn.

De stichting Geuzenverzet 1940-1945 heeft de jaarlijkse onderscheiding toegekend aan vijf activisten die zich inzetten voor verbetering van de mensenrechten. Naast Pakpahan worden Noel Pearson uit Australie, Rosalina Tuyuc uit Guatemala, Vera Chirwa uit Malawi en Sergei Kovalyov uit Rusland onderscheiden. Deze vier kunnen de plechtigheid in het stadhuis van Vlaardingen wel bijwonen. Verder zijn ook enkele klassen van scholen in het Waterweggebied uitgenodigd. Zij kunnen vragen stellen aan “Geuzen van het eerste uur”.

Pakpahan, voorzitter van de niet-erkende vakbond SBSI, is vorig jaar met negen anderen opgepakt en gevangen gezet. De negen zijn lid van de Democratische Volkspartij. Tegen de arrestatie is internationaal meermalen geprotesteerd, zonder resultaat. Volgens de Indonesische regering hebben de tien zich schuldig gemaakt aan “staatsondermijnende activiteiten”. De arrestatie gebeurde in de nasleep van de ernstige onlusten die eind juli uitbraken in Jakarta en was gegrond op de anti-subversiewet. De processen tegen hen zijn in december 1997 begonnen en zullen onder meer door het horen van getuigen nog enige tijd in beslag nemen.

De gewelddadigheden in de zomer van vorig jaar hielden verband met de afzetting van Megawati Soekarnoputri, dochter van wijlen president Soekarno en de populaire leidster van de Democratische Partij. Haar volgelingen weigerden destijds het hoofdkwartier van de partij te verlaten, waarop een bestorming door de politie volgde.