Ophef over verkrachte padvinder

ENSCHEDE, 10 MAART. De aanschaf van een schilderij van beeldend kunstenaar Ronald Ophuis door de gemeente Enschede heeft tot grote ophef geleid. Op het doek is expliciet een verkrachtingsscène te zien van een scout door een andere scout. Twentse scoutinggroepen overwegen acties tegen het schilderij.

De gemeente ging over tot aanschaf op aanraden van de gemeentelijke adviescommisie, die van mening is dat kunstenaar Ophuis een 'moeilijk thema' op 'heel knappe' wijze verbeeld had. Cultuurwethouder M. Swart vindt het een goed, maar schokkend schilderij, dat “op heel indringende wijze het onderwerp seksueel geweld in de maatschappij zichtbaar maakt”. Volgens Swart behoort het tot de taken van de gemeente kunstwerken aan te schaffen - in totaal heeft Enschede de afgelopen jaren 4000 schilderijen en andere kunstwerken aangekocht in het kader van het gemeentelijk cultuurbeleid.

De wethouder beaamt dat er in de stad veel commotie is ontstaan. Hij zal daarom, zo zegt Swart, “continu in gesprekken duidelijk maken waarom wij het schilderij gekocht hebben”. Er zal in ieder geval op korte termijn een gesprek plaatsvinden met de Twentse scoutinggroepen, die zeer verontwaardigd op het doek hebben gereageerd en acties overwegen.

“Ik wil altijd naar protesten van de mensen in de stad luisteren. Maar ik zal ze ook met mijn argumenten proberen te overtuigen”, aldus Swart. Hij heeft geen spijt van de aankoop en verwacht niet dat er zoveel protesten zullen komen dat de aanschaf ongedaan gemaakt wordt.

Het schilderij wordt niet in een openbare ruimte opgehangen waar iedereen er ongevraagd mee geconfronteerd kan worden, zegt Swart. Hij denkt dat De Padvinder thuishoort in een galerie of het gemeentelijk museum. “Het is ook niet een doek om in een werkkamer op te hangen”, aldus de wethouder.

Schilder Ronald Ophuis kwam vorig jaar ook al in de publiciteit, toen in september zijn schilderij Sweet Violence verwijderd werd van een tentoonstelling in Deventer. Het schilderij toonde een poging tot verkrachting van een jong meisje, uit wier geslachtsdeel bloed druppelt. Het schilderij werd van de tentoonstelling 'Alleen in het Atelier' verwijderd na klachten van bezoekers.