'Oneerlijke concurrentie'; Uitzendsector bouw boos op Constructief

ROTTERDAM, 10 MAART. De uitzendbureaus in de bouw zijn boos op het Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB), grootaandeelhouder van het bouwuitzendbureau Constructief. Dat zou met hulp van het SFB, dat de gegevens van alle bouwvakkers beheert, een campagne voeren om bouwvakkers bij andere bureaus te kapen.

Volgens de uitzendbureaus profiteert Constructief “op onrechtmatige wijze” van het gegevensbestand bij SFB. Constructief “maakt zich met name schuldig aan onrechtmatige concurrentie”, zo schrijft het Rotterdamse advocatenkantoor Schipper Van der Mersch in een brief die vorige week namens drie uitzendbureaus aan het SFB is verstuurd. De woede van deze bureaus (Rikxoort Bouw Personeel, Brouwer Bouwwerk en Van Heijningen Groep) is veroorzaakt door het feit dat bouwvakkers onlangs een brief kregen van het SFB over hun opgebouwde vakantierechten, met in dezelfde envelop een wervende brief van Constructief.

Volgens de woordvoerder van de drie uitzendbureaus lijkt het erop alsof de brief van Constructief alleen terecht is gekomen bij bouwvakkers die bij andere uitzendbureaus staan ingeschreven. “Bij het SFB weten ze precies wie dat zijn. Constructief vist zo in de vijver van de andere uitzendbureaus. De arbeidsmarkt in de bouw is op dit moment zwaar overspannen. Mijn klanten moeten veel geld besteden aan het werven van personeel. Die investeringen dreigen door Constructief via de achterdeur van het SFB ongedaan gemaakt te worden.”

Bij het SFB wijst men de kritiek van de uitzendbureaus af. De brief van Constructief is volgens een woordvoerder naar alle 225.000 werknemers in de bouwsector gestuurd (inclusief de werklozen) en niet alleen naar uitzendkrachten. Het SFB heeft zich daarbij aan alle regels gehouden, zo stelt de woordvoerder. Zo was de brief van Constructief “op eigen briefpapier” duidelijk herkenbaar als commerciële uiting en kwamen de adresgegevens niet uit het bestand van de sociale verzekeringstak (WW en WAO), maar uit het bestand van de SFB-dochter die de CAO-regelingen voor de bedrijfstak uitvoert.

Het SFB, dat tot 2000 als enige verantwoordelijk is voor de uitvoering van de sociale zekerheid in de bouw (via een zogeheten A-poot), voert van oudsher ook de CAO-regelingen voor de bouwsector uit (de B-poot). Daarnaast ontplooit het SFB de laatste jaren veel commercïele activiteiten, zoals verzekeringen en uitzendwerk. Daarvoor werkt het SFB nauw samen met ING en Content.