Omstreden veterane geselecteerd voor EK tafeltennis; Vriesekoop in landenploeg

ROTTERDAM, 10 MAART. Bettine Vriesekoop neemt tijdens het Europees kampioenschap in Eindhoven ook deel aan het landentoernooi. De 36-jarige speelster had zich vorig jaar beschikbaar gesteld voor het individuele toernooi. Bondscoach Peter Engel selecteerde Vriesekoop voor de Nederlandse landenploeg, die eind volgende maand is ingedeeld in een poule met Hongarije, Engeland, Italië, Oekraïne en Kroatië.

De beste twee landen plaatsen zich voor de laatste vier op het EK. Vriesekoop is optimistisch gestemd na de gunstige loting. “We moeten de halve finales kunnen halen. De andere groep ziet er met onder meer Duitsland, Roemenië en Rusland een stuk zwaarder uit. Als we er met z'n allen achter gaan staan, moet er een medaille inzitten.”

Met haar positieve verwachtingen gaat Vriesekoop voorbij aan de gespannen sfeer bij de Nederlandse vrouwenploeg, die verder bestaat uit Gerdie Keen, Emily Noor, Diana Bakker en Melisa Muller. Afgelopen weekeinde uitte dit viertal felle kritiek op Vriesekoop. Zij had voor het NK in Utrecht de eerste loting ongeldig laten verklaren. Ze was aanvankelijk als vierde geplaatst en schoof bij de herschikking twee plaatsen op.

Volgens Noor, die zich wegens de gewogen loting van de NTTB om principiële redenen terugtrok uit het enkelspel, was haar actie niet tegen de persoon Vriesekoop gericht. “Het gaat er om dat de plaatsingslijst niet deugt.” Noor ontkent dat de relatie met Vriesekoop gespannen is. “De sfeer is helemaal niet verpest. Ik word sowieso een beetje ziek van alle ophef. We moeten gewoon gaan ballen en verder niks.”

De Nederlandse mannen zijn voor het EK ingedeeld in een poule met Zweden, België, Rusland, Italië en Oostenrijk. De selectie bestaat uit Danny Heister, Trinko Keen, Chen Sung, Jörg de Cock en Kalun Yu. De keuze voor laatstgenoemde is een verrassing. De 16-jarige Kalun Yu is afkomstig uit Zeeland. Hij geldt als een groot talent. Afgelopen weekeinde bereikte hij de achtste finales bij het NK.

Bijna traditiegetrouw zijn er ook problemen in het mannenteam. Kopman Heister is in een juridische strijd verwikkeld met de NTTB. Zijn advocaat K. Molenaar pleit voor meer reclameuitingen op het shirt van de nationale kampioen. Heister mag de naam van zijn privésponsor volgens de bondsreglementen slechts op een beperkt oppervlakte laten zien. De tafeltennisbond heeft speciaal voor het EK een hoofdsponsor gezocht en wil de naam van deze geldschieter prominent in beeld brengen.

Heister begint in Eindhoven als gevaarlijke outsider. Daarom heeft hij niet de intentie om de zaak op de spits te drijven. Toch wilde hij gisteren bij de officiële presentatie een kort geding niet uitsluiten. “Ik heb als professional het recht om de naam van mijn sponsor uit te dragen. Gelukkig is Trinko het met mij eens. Samen staan we hopelijk sterk.”

Secondant Keen is net als Heister professional in de Duitse Bundesliga, de sterkste competitie ter wereld. Keen pleitte gisteren voor een betere premieregeling bij het EK. “Het is volstrekt onduidelijk hoeveel geld hiermee gemoeid is. Ze beloven ons een premie voor het landentoernooi, maar niet voor het individuele toernooi. Dat lijkt me een beetje vreemd.”