Lelystad wil groot verkoopcentrum

Burgemeester en wethouders van Lelystad willen een groot verkoopcentrum laten bouwen waar fabrieken hun overtollige voorraden van bekende merknamen tegen lage prijzen kunnen verkopen. Het centrum zou anderhalf miljoen bezoekers per jaar moeten trekken en aan enkele honderden mensen werk moeten bieden.

Zo'n verkoopcentrum is een primeur voor Nederland. De Factory Outlet Villages zijn in de jaren tachtig in de Verenigde Staten ontstaan en overgewaaid naar Engeland. In deze centra liggen de prijzen minimaal een kwart onder de normale verkoopprijzen.

Het Lelystad Outlet Village krijgt een oppervlakte van tienduizend vierkante meter. “Het moet een dagje uit zijn voor de bezoekers. Het is een meer toeristische vorm van winkelen', aldus Willem Veldhuizen, directeur van Stable International bv, de initiatiefnemer van de plannen. De gemeenteraad van Lelystad bespreekt de plannen op 16 maart.