Kopers blijven weg, Damrak op licht verlies

AMSTERDAM, 10 MAART. De Amsterdamse effectenbeurs onderbrak de race naar nieuwe records vanochtend. Een half uur na opening kwam de AEX weer even boven de 1100 punten, maar rond het middaguur noteerde deze graadmeter 1095,66 punten, een verlies van 3,40.

AMSTERDAM “De omzetten zijn heel dun”, aldus een enigszins terneergeslagen beurshandelaar. “We hadden het idee dat we de 1100 punten makkelijk zouden pakken, maar de kopers laten het afweten.” Ook andere Europese beurzen waren zwak gestemd. De Amsterdamse obligatiemarkt was licht positief, gemiddeld een dubbeltje hoger.

Vendex en Koninklijke Bijenkorf Beheer zorgden voor een lichte opleving op Beursplein 5. De Vereniging van Effectenbezitters vindt het overnamebod van Vendex te laag. Bij de bepaling van het overnamebod zou te veel zijn uitgegaan van een “momentopname”: de huidige matige resultaten van KBB.

Beleggers speculeerden direct op een hoger overnamebod. Het aandeel KBB steeg met 1,90 gulden op 145,50 gulden, maar deze winst kalfde snel af tot een verlies van acht dubbeltjes op 144,30 gulden. Vendex zag zijn teruggang toenemen van twee dubbeltjes tot 1,40 gulden op 134,60 gulden.

Het “geweld” dat het afblazen van de fusie tussen de uitgevers Wolters Kluwer en Reed Elsevier gisteren veroorzaakte was volgens een commissionair “zo goed als geluwd”. “De grootste ram aan Elsevier is gisteren al verkocht.” Toch raakte de uitgever nog 20 cent kwijt op 34,30 gulden. Ex-fusiepartner Wolters heeft de weg weer naar boven gevonden en pakte 1,90 gulden op 305,00 gulden. Branchegenoot VNU was de grootste verliezer met 1,60 gulden op 66,90 gulden.

Handelshuis Hagemeyer mocht zich vaniochtend de smaakmaker van de beurs noemen. Het handelsfonds ging 1,50 gulden vooruit op 94,50 gulden. Het aandeel Heineken lijkt niet te stuiten. De bierbrouwer komt vrijdag met jaarcijfers en beleggers zien die met vertrouwen tegemoet. Het bierfonds dikte aan met 3,20 gulden op 423,40 gulden. Op de lokale markt deed branchegenoot Grolsch ook goede zaken met een winst van 2,70 op 54,00 gulden. De jaarcijfers van KPN werden vanochtend lauw ontvangen. Het post- en telecommunicatiefonds verloor, ondanks de winststijging van 9 procent in 1997, acht dubbeltjes op 108,70 gulden.

De dollar opende op de Europese wisselmarkten licht hoger. De Amerikaanse munteenheid noteerde in Amsterdam 2,0615 gulden, tegen een slotkoers van 2,0580 gulden gisteren.

NEW YORK Wall Street had een wisselvallige dag. De effectenbeurs van New York begon in de min, bereikte vervolgens een record, maar eindigde met een klein verliesje. De Dow Jones-index zakte met 2,25 punten tot 8567,14. De technologiefondsen waren lager nadat Compaq, de grootste pc-producent ter wereld, afgelopen vrijdag nabeurs het derde technoconcern op rij was dat waarschuwde voor tegenvallende winst in het lopende kwartaal.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio was nauwelijks leven te ontdekken. De regeringsplannen om de stroef draaiende economie van Japan aan te jagen hebben beleggers inmiddels verwerkt. Ander interessant nieuws ontbrak. De Nikkei-index sloot 10,29 punten hoger op 16.982,82.