KNVB komt 17.000 WK-kaarten te kort

ROTTERDAM, 10 MAART. De KNVB blijft van mening dat de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal te weinig toegangskaartjes verstrekt aan de Nederlandse bond. Tijdens een workshop van de Internationale Voetbal Federatie (FIFA) in Parijs werden gisteren 160.000 extra toegangskaarten beloofd aan de deelnemende landen. Er zijn in totaal 2,5 miljoen toegangsbewijzen in de verkoop.

Volgens KNVB-woordvoerder R. de Leede moet de bond veel supporters van Oranje teleurstellen. “We krijgen voor de vuist weg drieduizend extra kaartjes voor de drie groepswedstrijden van het Nederlands elftal. Dan kom ik nog steeds niet verder dan ongeveer vijftienduizend in totaal. Terwijl we er 32.000 hebben aangevraagd bij de organisatie.”

Samen met 31 buitenlandse voetbalbonden heeft de KNVB vorige maand protest aangetekend bij de organisatoren van het WK. De Fransen wordt chauvinisme verweten bij de verdeling van kaartjes. Europees commissaris K. van Miert tekende officieel protest aan tegen de gehanteerde verdeelsleutel, waarbij 60 procent van de tickets beschikbaar is voor Franse voetballiefhebbers. De organisatie zou in strijd met EU-wetgeving hebben gehandeld.

De Franse oud-international Michel Platini, lid van het organisatiecomité, beloofde de EU-commissaris tegemoet te komen. Hij stelde gisteren 160.000 kaartjes extra ter beschikking. Platini: “We hebben ongeveer twintig miljoen verzoekjes voor kaarten ontvangen. Dan kun je op je vingers natellen dat veel mensen teleurgesteld moeten worden.”

Volgens FIFA-woordvoerder K. Cooper zijn de Franse organisatoren uit veiligheidsoverwegingen terughoudend met de kaartverkoop aan buitenlandse fans. “We willen geen enkel risico lopen”, zei de Engelsman Cooper. Volgens de Engelse voetbalbond (FA) werkt de Franse tactiek juist vandalisme in de hand.

De KNVB waarschuwt Nederlandse supporters geen valse kaartjes te kopen. “Veel mensen willen iemand een kaartje cadeau doen en komen van een koude kermis thuis”, zegt woordvoerder De Leede. “Er zijn nog helemaal geen kaartjes te krijgen. Ze worden in april gedrukt en komen pas daarna in omloop.”