John Alden zocht partner

NEW YORK, 10 MAART. Fortis is voor John Alden de prins op het witte paard. Op dezelfde dag dat Fortis de overname van deze Amerikaanse verzekeraar bekendmaakte, kwam Alden met tegenvallende jaarcijfers. Het bedrijf uit Miami, Florida, maakte over 1997 een verlies bekend, nadat ook 1996 al in de rode cijfers eindigde.

John Alden, genoemd naar een van de Engelse pelgrims die in 1620 van Leiden naar Plymouth voer, was aanvankelijk actief in onder meer schade- en levensverzekeringen. Sinds 1995 concentreert het bedrijf zich op de ziektenkostensector, maar tot dusver met weinig succes. Het hield zich vooral staande door bedrijfsonderdelen te verkopen.

Aldens keuze zich meer toe te leggen op ziektekostenverzekeringen sproot voort uit de idee dat in deze sector betere marges zijn te behalen. Maar terwijl het bedrijf zich in die sector een betere positie trachtte te verwerven, is in de VS de druk op verzekeraars om beter op kosten te letten snel toegenomen. De relatief geringe omvang van John Alden werkte daarbij ook in het nadeel van de onderneming.

Vorig jaar adviseerde CS First Boston de verzekeraar zichzelf te koop aan te bieden. Twee maanden geleden trokken drie topmensen van John Alden hun consequenties en namen ontslag.