Jakarta stuurt delegatie; Camdessus waarschuwt Indonesië

WASHINGTON/JAKARTA, 10 MAART. Topman Michel Camdessus van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gisteren gewaarschuwd dat het herstel in Zuidoost-Azië gevaar loopt als Indonesië zich niet aan de afspraken met het IMF houdt.

De Indonesische regering stuurt volgende week een delegatie naar Washington om de ruzie met het IMF bij te leggen.

“Zelfs al hebben we de indruk dat we goede vooruitgang hebben geboekt in de Aziatische crisis en zelfs al hebben we de indruk dat Thailand en Zuid-Korea de goede weg zijn ingeslagen, we zijn er met Indonesië nog lang niet”, aldus Camdessus. Volgens de IMF-topman staat “de hele zaak op het spel” als het conflict met Indonesië niet alsnog wordt opgelost. Hij zei ook dat Jakarta tijd verspilt door voortdurend te debatteren over de koppeling van de roepia aan de dollar, iets waarvoor Indonesië volgens het IMF nog lang niet klaar is. Camdessus noemde de kwestie rond Indonesië de moeilijkste zaak die het IMF de laatste jaren te verwerken heeft gekregen.

Het IMF besloot eind vorige week de betaling van de tweede tranche van 3 miljard dollar van een krediet van in totaal 43 miljard dollar op te schorten, omdat Indonesië onvoldoende werk maakt van hervormingen zoals het afbreken van (familie)monopolies en de versterking van het bankwezen. Inmiddels hebben ook de Wereldbank en de Aziatische Ontwikelingsbank laten weten leningen van respectievelijk 1 miljard dollar en 1,5 miljard dollar voorlopig niet uit te keren. De vandaag herkozen president Soeharto zei afgelopen zondag dat de eisen die het IMF aan zijn hulpverlening heeft gesteld in strijd zijn met de Indonesische grondwet, die bepaalt dat de Indonesische economie op 'familiale wijze' hoort te werken.

De Indonesische delegatie die volgende week met Amerikaanse vertegenwoordigers en met het IMF gaat praten, staat onder leiding van Widjojo Nitisastro, de belangrijkste adviseur van de Indonesische regering. De Indonesische minister van buitenlandse zaken, Ali Alatas, leek vanmorgen de spanningen met het IMF, dat de steun heeft van alle industrielanden, wat te willen wegnemen. Hij zei vanmorgen tegen verslaggevers dat president Soeharto de met het IMF afgesproken hervormingen wil uitvoeren.

De Maleisische vice-premier Anwar Ibrahim heeft het IMF intussen gevraagd tweede tranche van het kredietverlening aan Indonesië juist te versnellen. “Ik heb een dringende fax aan het IMF gestuurd om erop aan te dringen rekening te houden met de problemen en complexiteiten in Indonesië en het gevaar van het overslaan [van de crisis] naar de regio,” zei hij vanmorgen.

De Japanse minister van buitenlandse zaken, Keizo Obuchi, zei vanmorgen dat Japan niet van plan is een lening aan Indonesië van 20 miljard yen (ruim 300 miljoen gulden) voor aankoop van eerste levensbehoeften op te houden. Volgens analisten is Japan in een moeilijke positie tussen het harde standpunt van de internationale gemeenschap over de hulp aan Indonesië en de eigen jarenlange hulprelatie met het land. (Reuters, AP, AFP)