Jaarlijkse Hochadeltreff

Eénmaal per jaar herleeft in Wenen het keizerlijke Oostenrijk in al zijn voorname glans. Leden van de uitgebreide Habsburgfamilie, maar ook afstammelingen van de hen vroeger omringende adel spelen dan de hoofdrol. Binnenkort is het weer zover: op 14 maart houdt het Weense veilinghuis Dorotheum de jaarlijkse Kaiserhausveiling.

Talrijke bezittingen van de voormalige keizerlijke familie, in totaal 217 kavels, komen onder de hamer, van koperen pannen uit de 'k.u.k. (kaiserliche und königliche) Hofküche', twee ordetekens van het Gulden Vlies, tot een prachtportret van keizerin Maria Theresia uit 1770. De veiling is niet alleen bijzonder wegens de aangeboden voorwerpen, maar ook door de kijkers en kopers en verkopers.

Al vanaf de eerste kijkdag op woensdag 4 maart dwaalt een curieuze verzameling van echte Habsburgers en aristocraten door de toonzalen. Hun prominente aanwezigheid onderscheidt deze keizerlijke veiling van de onlangs gehouden veilingen van Windsor-memorabilia en Diana-jurken. Daar liepen geen leden van de Britse koninklijke familie noch hun hovelingen in een gezellig onderonsje rond. “Hier wel”, vertelt een kenner. “Deze jaarlijkse verkoping is een ware Hochadeltreff en dat maakt het zo uniek. Het wemelt hier van de Habsburg-aartshertogen en -aartshertoginnen alsook van adellijke familieleden, van hun voormalige kamerheren, hofdames, privésecretarissen en zo meer.”

Weliswaar is de adel in Oostenrijk al lang afgeschaft, hier in het Dorotheum is daar dezer dagen niets van te merken. Prinsen van Bourbon Parma, Lobkowicz, Liechtenstein, Windisch-Graetz of Schwarzenberg, graven van Kinsky, Metternich, Harrach, Haugwitz of Esterházy begroeten elkaar als in oude tijden, het 'Küss die Hand' is niet van de lucht. Door ondergeschikten worden zij beleefd aangesproken als Herr Graf of Frau Fürstin. “Man trifft einander im Dorotheum”, stelt een veilingmedewerker tevreden vast. Van de edelen zijn er sommigen die iets verkopen, maar er zijn er ook, vooral Habsburgers, die hun voormalige bezittingen juist terugkopen. De pers heeft dit edelspektakel inmiddels ontdekt en diverse televisieploegen (bijvoorbeeld het Duitse ZDF) verdringen zich om het vast te leggen.

Bij al deze drukte worden de te veilen onderwerpen gelukkig niet verwaarloosd, want er is heel wat opzienbarends bij. Vooral veel keizerlijke portretten zijn te bewonderen, onder meer van keizer Leopold I (1640-1705) met de bekende scheve Habsburgkin, van Napoleons zoon de hertog van Reichstadt (zijn moeder was een Habsburg), en van een snoezige keizerin 'Sisi' als bruid. Van haar komt ook een zijden organza bruiloftszakdoek met keizerlijke dubbele adelaar onder de hamer. 'Bedeutendes Erinnerungsstück in feinster Qualität', vermeldt de catalogus. Verwachte opbrengst: 40.000 tot 60.000 ÖS.

Als men dat te veel vindt, kan men ook op drie witdamasten zakdoeken met keizerkroon en monogram van keizer Franz Joseph bieden die tezamen op slechts 6.000 ÖS zijn geschat. Uit zijn Allerhöchsten privébezit kan men voorts uiteenlopende zaken als een k.u.k. Hof-Teetasse, Hof-Wasserglas, gouden manchetknopen en zijn persoonlijke missaal kopen.

Als men nog verder in het keizerlijke privéleven wil binnendringen, kope men linnen lakens en slopen waartussen Sisi ooit gelegen heeft. Zelfs proeven kan men het voormalige keizerlijke leven, want er zijn een stuk of twintig Zuckerln (snoepjes) bewaard gebleven in hun oorspronkelijke Hoftafelbonbonnières. Kijken mag iedereen en dat kost in elk geval niets.

Kijkdagen zijn deze hele week van 10 tot 18 uur. De veiling zelf begint zaterdag 14 maart om 10 uur. Info: Palais Dorotheum, Dorotheergasse, Wenen I, tel. 1-515-600

    • Reinildis van Ditzhuyzen