IRA-verdachte in vrijheid; McAliskey wordt niet uitgeleverd

LONDEN, 10 MAART. De Britse regering heeft gisteren op medische gronden besloten Roisin McAliskey niet uit te leveren aan de Duitse justitie, ook al had de rechter begin dit jaar bepaald dat ze daar wel voor in aanmerking kwam.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw zou een uitlevering “onrechtvaardig en hardvochtig zijn”. De 26-jarige McAliskey zit al zestien maanden in voorarrest. In gevangenschap is ze bevallen van een dochter. Ze werd verdacht van betrokkenheid bij een aanslag door de IRA, het verboden Ierse Republikeinse Leger. Op 28 juni 1996 vuurde de IRA in het Duitse Osnabrück drie mortiergranaten af op een Britse legerbasis. Niemand raakte gewond.

Het besluit werd bejubeld door Noord-Ierse nationalisten en de Ierse regering maar in scherpe bewoordingen veroordeeld door Britse Conservatieven en Noord-Ierse unionisten. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken, David Andrews, verklaarde dat de vrijlating van McAliskey “in het belang is van vrede en verzoening” op het Ierse eiland. “Ze geeft moed aan degenen die aan een eervolle regeling werken op een moment dat we een cruciale periode tegemoet zien in het vredesproces.”

De Conservatieven legden het blokkeren van de uitlevering uit als een knieval voor Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA. Het Conservatieve parlementslid Brian Mawhinney zei dat steeds duidelijk wordt hoever de regering gaat bij het gerieven van de republikeinen. Ian Paisley jr., als woordvoerder van zijn vaders Democratic Unionist Party (DUP), noemde de vrijlating “weerzinwekkend”. Ken Maginnis, het Lagerhuislid van de Ulster Unionist Party, zei dat de beslissing het internationaal vertrouwen in het Britse anti-terreurbeleid ondermijnt. De aankondiging van Jack Straw kwam enkele uren voordat in Noord-Ierland een nog niet opgeëiste mortieraanslag op een politiestation in Armagh werd gepleegd, waarbij niemand gewond raakte en de materiële schade beperkt bleef. Wel moesten omwonenden worden geëvacueerd.

Mensenrechtenactivisten in Ierland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben ruim een jaar lang actie gevoerd voor de vrijlating van Roisin McAliskey. Ze is de dochter van het nationalistische Britse ex-parlementslid Bernadette McAliskey, beter bekend als Bernadette Devlin, de Noord-Ierse burgerrechtenstrijder uit de jaren zestig en zeventig. De vader van haar kind is het voormalige IRA-lid Sean McCotter, die in 1989 werd veroordeeld voor verboden wapenbezit.

Roisin McAliskey zou in ernstige psychische problemen zijn gekomen door agressieve ondervragingen in Noord-Ierland en door haar zwangerschap in gevangenschap. Ze wordt al een jaar in een Londens ziekenhuis behandeld. Daar moet ze voorlopig ook blijven hoewel ze na de beslissing van gisteren op vrije voeten is gesteld.

    • Dick Wittenberg