His Master

De moord op Nipper, het aandoenlijke hondje uit het beeldmerk van The Gramophone Company (Henk van Gelder, NRC Handelsblad 28 februari) valt niet goed te praten, wat EMI-baas Richard Lyttleton ook mag beweren.

Er gaat een verhaal dat Barrault in de oorspronkelijke afbeelding subtiel zou hebben verwezen naar de dood van 'His Master', door diens kist er onopvallend in te verwerken. Hoe? Op de foto in de krant is het niet te zien, maar op een platenhoes in mijn bezit, zie je dat de spiegelende ondergrond van hond en grammofoon in twee richtingen taps toeloopt, in de ene richting bovendien sterker dan in de andere. Wat kan hier anders zijn weergegeven dan het deksel van een doodkist? Het is zo discreet gedaan dat het iemand die er niet aan denkt niet zal opvallen.

    • B.H. Postma