Générale des Eaux neemt Havas over

PARIJS, 10 MAART. Het Franse conglomeraat Compagnie Générale des Eaux (CGE) heeft gisteren de overname via aandelenruil aangekondigd van Havas, het grootste Franse mediaconcern. De overname was al verwacht, nadat CGE vorige maand had bekendgemaakt in gesprek met Havas te zijn.

Met de overname ontstaat een groep met een jaaromzet van 215 miljard franc (72 miljard gulden). CGE verwierf ruim een jaar geleden al 30 procent in Havas, de vijfde mediagroep in de wereld.

Havas heeft een belang van 34 procent in de betaaltelevisiegroep Canal Plus, die ook in Nederland actief is. Havas, opgericht in 1835 door Charles-Louis Havas, is verder een belangrijke uitgever van boeken, variërend van encyclopedieën tot telefoongidsen, en heeft grote belangen op het gebied van reisbureaus en reclame. Ook Franse persbureau AFP hoort tot Havas.

Volgens CGE-topman Jean-Marie Messier vindt de overname plaats via een aandelenruil. Eigenaars van Havas-aandelen krijgen in ruil voor vijf van hun stukken twee CGE-aandelen plus een bijzonder dividend van 107 franc. Alleen al met die dividenduitkering is 8,7 miljard franc (2,9 miljard gulden) gemoeid.

Met het bod zet CGE een grote stap naar verdere uitbreiding van de activiteiten. Het concern is van oorsprong een waterleidingbedrijf, maar die sector levert nog maar een kwart van de omzet. CGE zoekt het vooral in snel groeiende sectoren als telecommunicatie, media en amusement. Het concern exploiteert in Frankrijk al het op een na grootste net voor mobiele telefonie.

CGE roert zich ook flink op de terreinen energie en vervoer. In Nederland kocht de groep vorig jaar Lovers Rail, de kleine concurrent van de Nederlandse Spoorwegen, en in Zweden busmaatschappij Linjebuss. Verder nam CGE onlangs in de VS twaalf elektrische centrales over.

CGE heeft 217.000 mensen in dienst en boekte vorig jaar een omzet van 167 miljard franc. De nettowinst verdrievoudigde van 1,95 miljard tot 5,4 miljard franc. Exclusief buitengewone posten boekte Havas vorig jaar een verlies van 611 miljoen franc na een winst van 741 miljoen franc in 1996. (AFP, Reuters, AP)