Fortis lijft grote verzekeraar VS in

AMSTERDAM, 10 MAART. De Nederlands-Belgische financiële groep Fortis koopt de beursgenoteerde Amerikaanse ziektekostenverzekeraar John Alden voor, omgerekend, ruim 1,2 miljard gulden. Dat heeft Fortis (in Nederland werkzaam met Amev, VSB en MeesPierson, in België met verzekeraar AG en bank ASLK) gistermiddag bekend gemaakt.

Fortis heeft al een ziektekostenverzekeraar in de VS en claimt na de overname een positie als marktleider (met 1 miljoen verzekerden, 4 miljard gulden inkomsten) op de markt voor ziektekostenverzekeringen aan kleinere bedrijven en particulieren. De overname zal een positief effect hebben op de winst per aandeel van de twee beursgenoteerde eigenaren van Fortis, de Nederlandse Fortis Amev en Fortis AG in België. De aandelenkoers van Fortis Amev won vanochtend negen dubbeltjes op 119,30 gulden.

De afgelopen twaalf maanden heeft Fortis in de VS zes bedrijven gekocht voor samen 2 miljard gulden. Twee weken geleden meldde Fortis al in Amerika en Europa in gesprek te zijn met verschillende partijen over een overname. Deze informatie was gekoppeld aan een bevestiging dat Fortis met de aandeelhouders van de Belgische Generale Bank over samengaan praat.

De aankoop van John Alden (1.800 medewerkers) betekent niet dat een overname van de Belgische bank gezakt is op het prioriteitenlijstje van Fortis, zo zegt een woordvoerder. “Dat staat hier compleet los van.” Bij Fortis werkten eind 1996 34.400 mensen.

De Amerikaanse ziektekostenmarkt is de afgelopen jaren sterk in beweging door plannen van de overheid om de kostengroei te beteugelen en door de opkomst van grote partijen die zorg (van ziekenhuisbedden tot artsen) inkopen en als een totaalpakket aanbieden aan het bedrijfsleven.

Fortis verwacht na de overname kostenreducties te realiseren door administratieve en operationale functies samen te voegen en de krachten te bundelen in distributie en informatietechnologie. De woordvoerder van Fortis verwacht dat John Alden een aantal productlijnen zal schrappen en dat de nieuwe combinatie zich zal concentreren op 25 staten in het zuiden en oosten van de VS.