ETA: opnieuw politici doden

MADRID, 10 MAART. Leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA hebben in enkele brieven die door twee kranten zijn gepubliceerd opgeroepen opnieuw lokale bestuurders van de conservatieve regeringspartij Partido Popular (PP) te doden. De brieven, die tot felle reacties van vrijwel alle politieke partijen in Spanje hebben geleid, komen naar buiten op het moment dat in Baskenland opnieuw initiatieven worden ontwikkeld om de ETA over te halen de wapens neer te leggen.

In de brieven, die vermoedelijk zijn geschreven door gedetineerde ETA-leden, is onder meer te lezen hoe een ETA-terrorist zijn “instemming en applaus” betuigt met het doden van lokale PP-politici. De ETA vermoordde in de afgelopen drie jaar vijf wethouders en raadsleden van de PP. De jongste aanslag had eind januari plaats in Sevilla, waar de 37-jarige Alberto Jiménez-Becerril en diens echtgenote op straat werden doodgeschoten.

“Dit is de juiste weg om een einde te maken aan de onderdrukking en genocide in Euskal Herria (Baskenland)”, aldus de schrijver. Overleg over een wapenstilstand heeft volgens de schrijver geen zin. “De politici in Baskenland zijn zover afgezakt dat het onmogelijk is een politieke oplossing te overwegen zonder een zware afstraffing in hun gelederen”, aldus de brief.

De Baskische regiopresident José Antonio Ardanza heeft de brieven, die werden gepubliceerd in de regeringsgezinde dagbladen ABC en El Mundo, inmiddels fel veroordeeld. “Iemand die plezier heeft om het lijden, de pijn en de tranen van anderen: het lijkt me een beestachtige reactie”, aldus de regiopresident. Ardanza, die komende herfst bij de regioverkiezingen opstapt als Baskische president, is de laatste weken druk in de weer met het ontwikkelen van nieuwe vredesinitiatieven.

In gesprekken, onder anderen met de Spaanse premier, José María Aznar, probeert Ardanza een plan te ontwikkelen waarbij rechtstreeks met de politieke tak van de ETA, Herri Batasuna, wordt gesproken op voorwaarde dat de ETA de wapens neerlegt. In ruil daarvoor zou een dialoog “zonder tevoren opgelegde beperkingen” kunnen ontstaan. Dat laatste stuit op bezwaren van de regering; niettemin heeft Aznar het initiatief van Ardanza tot dusver niet verworpen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Mayor Oreja hebben de nu gepubliceerde brieven geen directe invloed op het nieuwe initatief, al is het volgens de minister goed dat nog eens herinnerd wordt aan de “bijna ziekelijke” wreedheid van sommige ETA-leden.