Dief mag niet met tram

AMSTERDAM, 10 MAART. De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren een tramverbod voor een 20-jarige zakkenroller goedgekeurd. Het openbaar ministerie wil sinds vorig jaar het zakkenrollen op vooral de tramlijnen 1, 2 en 5 tegengaan door hardnekkige zakkenrollers een tramverbod op te leggen.

De rechtbank deed gisteren voor het eerst uitspraak over het nieuwe beleid. Omdat zakkenrollen een duidelijk openbaar-orde-aspect heeft, is het volgens de rechtbank mogelijk zakkenrollers, die meerdere keren zijn gepakt, een verbod op het meerijden met trams van drie weken op te leggen. Bij overtreding van het verbod kan het openbaar ministerie een verbod voor drie maanden opleggen. De rechtbank beval wel aan dat het beleid duidelijker wordt uitgewerkt en beter wordt kenbaar gemaakt.

De 20-jarige man kreeg het tramverbod op 14 december opgelegd, nadat hij in veertig minuten zes keer op en neer was gereden tussen de Paulus Potterstraat en het Koningsplein in Amsterdam. Tegenover de politie verklaarde hij dat hij dit gedaan had om te zakkenrollen en dat hij hieraan verslaafd is. Hij is de afgelopen vijf jaar zeventien keer gepakt voor zakkenrollen.