Curaçao

Steeds vaker haalt de gevangenis van het door criminaliteit getergde Curaçao de pers: uitbraken, opstanden, martelingen en dan nu de eerste dode. Minister Voorhoeve (Antilliaanse Zaken) heeft al laten weten, dat op de inzet van Nederlandse cipiers niet behoeft te worden gerekend (4 maart).

Een jaar geleden keurde dezelfde Voorhoeve de bouw van een nieuwe jeugdgevangenis goed. En wat is er sindsdien gebeurd? Precies: niets! Het Antilliaanse departement van Financiën was al klaar met de selectie van een architect toen de goedkeuring binnenkwam, maar de uitkomst was niet naar de zin van de regering. Al een jaar lang wringt deze zich in allerlei bochten om deze vette opdracht aan een ander bureau te bezorgen.

De enige reden om met die gevangenisbouw terughoudend te zijn werd vorig jaar door criminoloog en Statenlid Stanley Inderson genoemd: als alle cellen volgens plan worden gerealiseerd, heeft Curaçao straks het hoogste aantal gevangeniscellen per inwoner ter wereld.

Me dunkt, een belangrijk gegeven om je nog eens af te vragen of de Antillen het niet over een heel andere boeg moeten gooien bij de criminaliteitsbestrijding. Verbetering van onderwijs en onderwijsdeelname, ouderschapsvoorlichting, werkgelegenheidsprogramma's, verbetering van het investeringsklimaat etc. lijken me veel betere thema's om bij Nederland mee aan te kloppen. Om de meest ongewenste vorm van onderwijs - jeugdigen tussen ervaren zware jongens in dezelfde nor, zelfs dezelfde cel - te beëindigen, verdraagt die jeugdgevangenis echter geen langer uitstel.

    • K. Burger