Brazilië bevestigt: 'Bouterse niet meer welkom in ons land'

BRASILIA, 10 MAART. Brazilië heeft de Nederlandse regering gisteren opnieuw bevestigd dat de Surinaamse ex-legerleider Desi Bouterse daar niet meer welkom is.

Dat zei minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) gisteren na afloop van gesprekken met de Braziliaanse ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken. Van Mierlo is in Brazilië voor een officieel bezoek aan dat land, samen met kroonprins Willem-Alexander.

Een harde toezegging dat Bouterse zal worden gearresteerd als hij naar Brazilië reist, heeft Van Mierlo niet gekregen. Maar volgens hem heeft de Braziliaanse regering Bouterse “heel duidelijk” te verstaan gegegeven welke “dreiging” er bestaat, mocht hij voet op Braziliaanse bodem zetten.

Van Mierlo: “Het zal voor de heer Bouterse niet gemakkelijk zijn om de rest van de wereld te bereiken zonder Brazilië aan te doen. Ik geloof dat hij hier vaak en graag kwam.”

Voordat hij sprak met zijn collega minister Luiz Felipe Lampreia, zei Van Mierlo dat hij de Braziliaanse regering vooral niet de indruk wilde geven dat Nederland alleen maar geïnteresseerd is in het land, omdat het aan Suriname grenst. Na zo'n drie kwartier begon Lampreia zelf over Bouterse. Het was de Braziliaanse minister opgevallen, zei hij, dat er al zo lang was gepraat, maar dat Suriname nog niet was genoemd.

Volgens Van Mierlo was hij al langer van plan om Brazilië te bezoeken. Dat zijn reis nu samenvalt met het bezoek van de prins heeft een bedoeling, zei hij: “Het verleent mijn bezoek meer glans, en dat van de prins meer concrete inhoud.” Gisteren, de eerste dag van het bezoek, grepen Van Mierlo, prins Willem-Alexander en de Braziliaanse vice-president Marco Maciel iedere gelegenheid aan om elkaar te herinneren aan historische banden: in de zeventiende eeuw beheersten Nederlanders dertig jaar lang de kuststreek in het noord-oosten van Brazilië. Gouverneur van het gebied was Johan Maurits van Nassau. Onder zijn bestuur werden wegen aangelegd, kanalen gegraven en suikerplantages aangelegd. Johan Maurits is nog steeds populair in Brazilië.

Van Mierlo sprak met de Braziliaanse ministers over versterking van de bilaterale betrekkingen. Door contact met Europese landen hoopt Brazilië tot een betere handelsrelatie met de Europese Unie te komen. Van Mierlo mikt vooral op investeringsmogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. Recent kwamen delegaties naar Brazilië uit Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en België.

Brazilië heeft zich de laatste jaren steeds meer opengesteld voor investeerders van buiten. Het land is aantrekkelijker geworden door de stabiliteit van de munt en de privatisering van staatsbedrijven.

Minister Van Mierlo maakte gisteren bekend dat premier Kok in de laatste drie maanden van dit jaar met een grote handelsmissie zal afreizen naar Zuid-Amerika en daarbij ook Brazilië zal aandoen. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken gaat het om het vierde kwartaal van dit jaar van de huidige premier “aannemende dat Kok dan wederom premier is”.