Boer uit Beets verlangt rectificatie van rapport

DEN HAAG, 10 MAART. Het ministerie van Landbouw moet een rectificatie plaatsen voor het rapport dat een commissie onder voorzitterschap van H. Ouwerkerk heeft opgesteld over de gang van zaken op het bedrijf van de Beetse boer K. Pauw. Dat eist de betrokken boer vandaag naar aanleiding van aantijgingen als zou hij verantwoordelijk zijn voor de massale kalversterfte op zijn bedrijf in augustus 1996. “Mijn boer zijn treft geen blaam”, aldus Pauw.

Hij beschuldigt Ouwerkerk en zijn commissie ervan onzorgvuldig te werk te zijn gegaan bij het opstellen van het uiteindelijke rapport. “Eerdere rapportages van onder andere de gezondheidsdienst voor dieren en de Landbouw Inspectiedienst hebben aangetoond dat de kwaliteit van het oppervlaktewater de oorzaak van de sterfte is. Daar heeft Ouwerkerk niets mee gedaan”, aldus Pauw, die zijn bedrijf inmiddels heeft verkocht.

De commissie kwam tot de conclusie dat het oppervlaktewater in Noord-Holland weliswaar niet van goede kwaliteit is, maar dat de kalversterfte bij Pauw te wijten is aan “interne bedrijfsfactoren”.

Als Van Aartsen een rectificatie weigert, zal Pauw naar de rechter stappen. “Het gaat me niet om een financiële vergoeding, maar om het principe. Zo helpt de minister de landbouw niet, maar zorgt hij ervoor dat boeren zich niet meer durven aanmelden als er wat mis is op hun bedrijf”, zegt Pauw. Volgens de boer zijn er in Noord-Holland nog 47 boeren die dezelfde problemen hebben als hij destijds had. Pauw: “Dat zijn dan zeker allemaal slechte boeren.”