Beleggers in KBB willen hogere prijs

AMSTERDAM, 10 MAART. Grote beleggers van detailhandelsbedrijf KBB eisen van Vendex een hogere prijs voor hun aandelen anders zullen zij hun effecten niet inleveren voor de fusie van KBB en Vendex die een maand geleden werd aangekondigd.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die dit vanochtend bekend maakte, leidt de oppositie en heeft zich verzekerd van de steun van een groep beleggers die circa 20 procent van de KBB-aandelen bezitten. “Ik verwacht dat de groep nog zal groeien”, zei directeur drs. P. de Vries van de VEB vanochtend. Op de Amsterdamse effectenbeurs doorbrak de koers van aandelen KBB (Bijenkorf, Hema, Praxis) vanochtend even de grens van 145 gulden, de prijs per aandeel die Vendex wil betalen. Vervolgens viel de koers weer terug naar 144,30 gulden, al bedroeg de winst ten opzichte van gisteren nog 1,10 gulden.

Vendex International liet vanochtend weten dat zijn standpunt door de brief van de VEB niet wezenlijk wordt veranderd. Bij de aankondiging van de overname zei Vendex-topman J. Hessels al dat hij geen cent extra zal betalen boven het bod om KBB in handen te krijgen.

Een woordvoerder van Vendex (onder meer Vroom & Dreesmann, Kijkshop en America Today) voegde daar vanochtend aan toe dat het bod gebaseerd is op uitgebreide financiële analyses van de adviseurs van de twee partijen. Bovendien is het biedingbericht met nadere informatie over de modaliteiten van het bod nog niet gepubliceerd. Vendex verwacht dat biedingsbericht in de tweede helft van april te publiceren, als het fiat van de Europese Commissie voor de fusie binnen is.

De VEB vindt het bod van Vendex onvoldoende gezien het structureel hogere winstniveau dat KBB kan bereiken als het bedrijf uit de huidige malaise komt, de meerwaarde die zit verscholen in het vastgoed van KBB, de sterke marktpositie van KBB in Nederland en de begrote financiële voordelen van samenvoeging die de fusiepartners op 82 miljoen gulden becijferen.

Directeur De Vries van de VEB wilde vanochtend niet zeggen welke beleggers in de groep zitten. “Wij hebben afgesproken hun identiteit niet prijs te geven.” De groep beleggers heeft schriftelijke tegenover elkaar vastgelegd dat zij hun aandelen tegen het huidige bod niet verkopen aan Vendex.

KBB heeft verschillende aandeelhouders met een belang van 5 procent of meer, zo blijkt uit de wettelijk verplichte meldingen die beleggers moeten doen als zij de grens van 5 procent overschrijden. Het gaat om Delta Lloyd, investeerder P. de Ridder (via beleggingsmaatschappij Saestum), een beleggingsmaatschappij van Adri S., een hoofdverdachte in het beursfraudeschandaal, alsmede Philips Pensioenfondsen, wier inmiddels ontslagen adjunct-directeur beleggingen eveneens een verdachte is in het beursschandaal.