Arcadis boekt aanzienlijke winststijging

AMSTERDAM, 10 MAART. Arcadis, het vroegere Heidemij, heeft het afgelopen jaar een sterke stijging van zijn winst gerealiseerd. De nettowinst bedroeg 43,2 miljoen gulden, terwijl dat over 1996 26,1 miljoen gulden was. De omzet groeide met 16 procent naar bijna 1,3 miljard gulden. Bestuursvoorzitter P. Luttmer noemde 1997 “een uitstekend jaar”.

Het ingenieursbureau boekte een buitengewoon resultaat van 11,1 miljoen gulden. De winst exclusief buitengewoon resultaat groeide met ruim 14 procent tot 32,1 miljoen gulden. Daarmee overtreft het de eerder uitgesproken verwachting dat over 1997 een “duidelijke groei” van de nettowinst voor buitengewone baten uit de bus zou komen. In het gangbare financiële jargon komt dit neer op 7 tot 12 procent groei. De beurskoers van Arcadis noteerde rond het middaguur onveranderd op 22,90 gulden.

Zowel in Nederland als de Verenigde Staten is sprake van een aantrekkelijke markt voor Arcadis. Het ingenieursbureau signaleert volgens Luttmer in Europa nogal sterke contrasten tussen de diverse markten. In Nederland is sprake van een aantal grote infrastructurele projecten, zoals de hogesnelheidslijn, de Vinex-locaties en een aantal ontwikkelingsprojecten in steden. In andere Europese landen werkt de komst van de EMU enigszins remmend op de overheidsuitgaven.

Voor dit jaar verwacht Arcadis een verdere groei van de omzet, vooral door het gunstige marktklimaat in Nederland en de Verenigde Staten. Een verwachting over de winstontwikkeling dit jaar zal de directie pas uitspreken bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal. (ANP)