Aftreden van bankpresident Japan geëist

TOKIO, 10 MAART. Een vooraanstaand lid van de Japanse regeringspartij LDP heeft vanmorgen het vertrek van de centrale-bankpresident geëist. De Bank of Japan zou te laks zijn geweest in haar controle op commerciële banken en effectenhuizen. Bovendien zouden medewerkers van de centrale bank zijn omgekocht.

Hiromu Nonaka drong aan op het aftreden van bankpresident Yasuo Matsushita tijdens een vergadering van de belangrijkste partijleden. Volgens hem heeft de bank een nieuwe leider nodig als ze in april volgens nieuwe procedures te werk gaat. Algemeen secretaris Koichi Kato van de LDP bracht een en ander op een persconferentie naar buiten. Een hoge functionaris van de centrale bank heeft de laatste vijf jaar vertrouwelijke gegevens doorgespeeld aan zeven grote banken die hem daarvoor behoorlijk in de watten legden, zo meldde gisteren het Japanse persbureau Kyodo. (AP, Reuter)