Advocaat verlangt vrijspraak au-pair

BOSTON, 10 MAART. Voor een rechtbank in de Amerikaanse staat Massachusetts is gisteren het beroep begonnen in de rechtszaak tegen de twintigjarige Britse au-pair Louise Woodward, die een 8 maanden oud kind vermoord zou hebben. Zowel de aanklager als de verdediging waren het niet eens met het vonnis dat in oktober vorig jaar in eerste instantie werd uitgesproken. De Britse au-pair werd toen schuldig bevonden aan de dood van de baby en veroordeeld tot 279 dagen hechtenis wegens doodslag in plaats van moord met voorbedachte rade.

De baby, die onder de hoede van de au-pair stond, werd op 4 februari 1997 in het ziekenhuis opgenomen met een schedelbreuk, waaraan hij overleed.

De advocaat van Woodward, Andrew Good, herhaalde dat er wetenschappelijk onderbouwd bewijsmateriaal zou zijn dat de schedelbreuk is ontstaan door een eerder opgelopen en onvolledig hersteld letsel. Hij voerde daarnaast aan dat de verdediging bij aanvang van het proces vorig jaar niet op de hoogte was van het bestaan van de schedelbreuk. Hij heeft de aanklager beschuldigd van het achterhouden van informatie. De aanklager had eerder informatie moeten verstrekken over de schedelbreuk bij het kind. De advocaat kondigde aan dat in geval van een nieuw proces hij een onderzoek zal gelasten naar de schedelbreuk en het kind zal laten opgraven. De theorie van de ongeheelde schedelbreuk werd na het proces fel bestreden door diverse medici.

Ook de aanklager toonde zich ontevreden met het eerder uitgespoken vonnis. Zij betoogde dat rechter Hiller Zobel zijn boekje te buiten was gegaan door tegen het oordeel van jury in te gaan. Hij veroordeelde Woodward tot 279 dagen hechtenis, wegens doodslag zonder voorbedachte rade. De jury had Woodward schuldig bevonden aan moord in de tweede graad. Dit zou automatisch hebben geresulteerd in een veroordeling tot levenslang, zonder mogelijkheid eerder vrij te komen gedurende 15 jaar. De aanklager hield vol dat het kind was overleden doordat de au-pair het met geweld tegen een hard oppervlak had geslagen.

De zeven rechters van het Hof van beroep, de hoogste instantie in de staat Massachusetts, kunnen de uitspraak van de rechter ongedaan maken, de uitspraak van de jury ongeldig verklaren, om een nieuw proces vragen of Woolward alsnog vrijspreken. Woodward was zelf aanwezig op de zitting, evenals haar ouders.(Reuters, AFP)