Zimbabwe: politie slaat betogende studenten

HARARE, 9 MAART. Eenheden van de Zimbabweaanse oproerpolitie hebben vanmorgen zo'n 400 studenten die betoogden voor hogere studietoelagen met de wapenstok uiteengedreven. Daarbij viel een nog onbekend aantal gewonden onder de demonstranten. Naar schatting honderd politiemannen, gewapend met geweren, schilden en stokken, voerden een charge uit tegen de menigte studenten die betoogde voor het ministerie van Onderwijs.

De demonstratie was de jongste uiting van onvrede over de manier waarop de regering van president Robert Mugabe omgaat met de ernstige economische crisis die Zimbabwe doormaakt. Mugabe is de laatste maanden geconfronteerd met een golf van felle protesten tegen belasting- en prijsverhogingen.

In januari zag de 74-jarige president zich gedwongen om militairen en pantserwagens in te zetten om een einde te maken aan hevige voedselrellen. Daarbij vielen ten minste zes doden.

Vorige week werd Zimbabwe twee dagen verlamd door een landelijke staking tegen belastingverhogingen. Waarnemers beschouwen de jongste onlusten als de zwaarste uitdaging voor het leiderschap van Mugabe sinds de voormalige guerrillaleider in 1980 na verkiezingen aan de macht kwam.

(Reuters)