Zapman

Raadsel van de week. Wat heeft zich de laatste maanden afgespeeld in de hoofden van de gebroeders De Boer? Wij zitten hier goed, zeiden ze altijd. Wij hoeven voor die paar extra centen niet naar het buitenland.

En nu denkt Frank over weggaan en Ronald sputtert voor de schijn een beetje tegen. Dus die gaan. De voetbalpraktijk leert: als er eenmaal over gaan gekletst wordt, dan wordt er gegaan. Om de kinderen financieel veilig te stellen, beweert Frank. Die kleintjes kunnen een vijfje nog niet van een stuiver onderscheiden, en papa maakt zich al zorgen om de dikte van hun portemonnee.

Ik vind het allemaal best. Of de tweeling nou in Amsterdam voetbalt of in Barcelona, vroeg of laat verschijnen ze toch in beeld. Of ik zie ze om 19.00 uur in Studio Sport (binnenlands voetbal) of ik zie ze om 22.00 uur in Studio Sport (buitenlands voetbal). Van mij mogen ze vertrekken om nog meer geld te verdienen, maar voor ze hun boeltjes pakken, eerst even dit.

Wij hadden het thuis niet breed. Ik heb in mijn jeugd heel wat dubbeltjes zien omdraaien. We mochten maar één keer per week onder de douche. En als we er dan eindelijk onder stonden, kwam vader na tien minuten op de deur bonzen dat het zo wel lang genoeg had geduurd. Wie weet hoe lang ik onder die douche was blijven staan als we rijk waren geweest? In deze wereld is geld de maat der dingen en het zijn sterke benen die weelde kunnen dragen. Als je in een financieel veilig gesteld nest geboren wordt, groei je op in een vacuüm. Er is geen weerstand, er zijn geen grenzen. Geld is er volop, waarom nog uit bed komen? In het doolhof der weelde wordt de uitgang zelden gevonden. Doen en laten liggen er gekneveld door de vraag: hebben we zin of niet?

Hoe is het met de kleintjes Hearst afgelopen? Zelfmoord en gekte. Hoe zal het de kinderen Bussink vergaan in AVRO's kwaliteitsserie Oud Geld (NED 1, dinsdag, 21.08 uur)?

Frank en Ronald, jullie zijn gewaarschuwd. Kijk eerst eens een paar afleveringen Oud Geld voordat er omwille van de kinderen handtekeningen worden gezet onder financieel aantrekkelijke contracten. Mochten jullie dinsdagavond toevallig moeten spelen: iedere zaterdagmiddag is de herhaling (NED 1, 16.09 uur).

    • Hans Aarsman