'Wachttijden via Teletekst of het Internet'

DEN HAAG, 9 MAART. De gegevens over de wachttijden moeten beschikbaar zijn via Teletekst of het Internet. Als artsen daarvan gebruikmaken bij het verwijzen, neemt de druk op ziekenhuizen met te lange wachtlijsten af, zo verwacht een aantal landelijke organisaties uit de gezondheidszorg.

De publicatie van wachttijden is een van de voorstellen die de organisaties doen in het actieplan tegen de wachtlijsten. Zij bieden dit dezer dagen aan aan de commissie voor Volksgezondheid uit de Tweede Kamer.

Het actieplan was de Kamer toegezegd tijdens een hoorzitting van de commissie over een mogelijke 'tweedeling' in de gezondheidszorg als gevolg van een voorkeursbehandeling voor zieke werknemers. Of de ziekenhuizen willen meewerken aan de uitvoering van het plan is niet bekend. Het concept-plan is er nog onderwerp van gesprek. Minister Borst (Volksgezondheid) stelde openbaarheid van de wachttijden vorig jaar als voorwaarde aan ziekenhuizen en medisch specialisten die een deel van het extra geld (45 miljoen gulden) voor het wegwerken van de wachtlijsten wilden hebben.

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) begon vorige week met een spreekuur voor zieke werkenden. Dit arbeidsgeneeskundig spreekuur wordt 's ochtends voor het begin van het 'normale' spreekuur van de medisch specialisten gehouden. Het is een proef voor een periode van een jaar voor werknemers met een aparte polis van zorgverzekeraar De Friesland.

In november stemde Borst ook in met het experiment, maar enkele weken later kwam zij daar onder druk van de Tweede Kamer op terug. Zij vroeg het MCL om te wachten tot 1 februari om de Kamer gelegenheid tot discussie te geven. Het ziekenhuis vindt dat het nu lang genoeg heeft gewacht. Borst laat ambtenaren binnenkort in Leeuwarden nagaan hoe het spreekuur is opgezet.