Vechtpartij beheerst ijshockey

Vechtpartijen overschaduwen de strijd om de Nederlandse ijshockeytitel. Bij het derde duel uit de best-of-seven-reeks tussen titelverdediger Nijmegen en Tilburg, gisteravond in de Pellikaan-hal gingen zowel spelers als toeschouwers met elkaar op de vuist. Aanleiding voor de reeks onvriendelijkheden was de tijdstraf die Nijmegen-speler Geesink kreeg opgelegd van scheidsrechter Stuiver.

Ook de Tilburger Donders en Nijmegenaar Callagher konden inrukken. In de tweede periode ontstond een handgemeen op de tribunes en werd onder het toeziend oog van de ME een toeschouwer per brancard afgevoerd. Aan het einde van de wedstrijd gingen de spelers elkaar vanaf de bank te lijf. Woensdag wordt het strijdtoneel verplaatst naar Nijmegen voor de vierde ontmoeting. Nijmegen leidt de serie met 2-1. Voormalig international Henk Hille, technisch directeur van de ijshockeybond, was een van de aanwezigen.

Wat gebeurde er precies?

Hille: “Het was een stevige wedstrijd waarbij in de eerste periode straffen zijn uitgedeeld voor een paar pittige overtredingen. In het Nijmegen-vak ontstonden verder wat ongeregeldheden tussen supporters onderling. Er is iemand afgevoerd, dat klopt. Tegen de dader is proces verbaal opgemaakt. Bovendien heeft hij een stadionverbod gekregen.”

Gaat de bond actie ondernemen?

“Na afloop heeft onze voorzitter overleg gevoerd met de clubvoorzitters van Tilburg en Nijmegen. Er is afgesproken dat zij hun spelers nogmaals aanspreken op hun verantwoordelijkheid.”

Waar komt die agressie vandaag?

“Luister, ik vind dit niet zo bijzonder. Het is een ongelooflijk spannende serie. Tilburg moest gisteren winnen om in de race te blijven. Excessen bannen wij uit, maar vergeet niet dat ijshockey een snelle sport is waarbij de emoties soms hoog op kunnen lopen. Zeker voor een volle bak met toeschouwers.”

Wordt de sport niet de nek omgedraaid?

“Die conclusie gaat mij veel te ver. Een spannende wedstrijd in een spannende reeks, dan wil er wel eens iets gebeuren.”