Thomas Bernhard Stichting begint werkzaamheden

WENEN, 9 MAART. De nieuwe Thomas Bernhard Stichting zal nog in maart met haar werkzaamheden beginnen. Voornaamste taak van de stichting zal de 'herinterpretatie' van het testament van Bernhard zijn, waardoor al zijn toneelstukken weer opgevoerd kunnen worden in Oostenrijk. Dat is zaterdag in Wenen bekendgemaakt.

De schrijver bepaalde in zijn testament dat alle bij zijn dood nog niet opgevoerde stukken uitsluitend buiten Oostenrijk gespeeld mochten worden. Vorig jaar november liet de halfbroer van Bernhard, de arts Peter Fabian, weten de tijd rijp te vinden voor een nieuwe uitleg van het testament. Met zijn testament nam Bernhard wraak op Oostenrijk. Zijn stukken werden door veel Oostenrijkers als kwetsend en beledigend ervaren en Bernhard werd daarom als 'nestbevuiler' beschouwd. De drie deelstaten waar Bernhard woonde nemen een deel van de kosten van de stichting voor hun rekening, de rest betaalt de staat. Salzburg stelt een onderzoeker beschikbaar, Oberösterreich zal het Bernhard-huis tot museum verbouwen en in Wenen zal het stichtingsbureau worden gehuisvest.